Hlavní obsah

Nacisté před 67 lety vyhladili Lidice

Před 67 lety byla vyhlazena středočeská obec Lidice. Příkaz k její likvidaci dal na základě minimálních důkazů 9. června 1942 státní tajemník úřadu říšského protektora SS-Obergruppenführer Karl Hermann Frank. Jednalo se o odvetu za úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tragický osud obce měl globální odezvu. Jméno Lidice dostaly ulice, čtvrtě, školy ale i celé vesnice na celém světě.

Článek

Myšlenku, že by měly být Lidice vypáleny a srovnány se zemí, dospělí muži zastřeleni, ženy uvězněny v koncentračních táborech a děti poslány na převýchovu, přednesl Frank 9. června 1942 Hitlerovi na Heydrichově pohřbu. Hitler souhlasil.

O pouhý den později, 10. června 1942 nacisté v Lidicích zavraždili 173 mužů a chlapců, další obyvatelé byli zabiti později. Celkem přišlo o život 340 lidických obyvatel (192 mužů, 60 žen a 88 dětí.)

Muže o půlnoci nahnali do sklepa a ráno postříleli

Večer 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie. Nikdo nesměl z obce odejít. Po půlnoci byli vyvedeni obyvatelé ze svých domů. Muži starší 15 let byli nahnáni do sklepa  Horákova statku. Ráno byli vyváděni ve skupinách na přilehlou zahradu a tam zastřeleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173. Nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu 14 let.

Ženy s dětmi byly nejprve nahnány do místní školy, za úsvitu je pak autobusy převezly do tělocvičny kladenského gymnázia.

Foto: Reuters

Lidice vypálené nacisty

Všechny domy včetně školy, kostela a fary nacisté polili benzínem a podpálili. V následujících týdnech a měsících vyhodili zbytky vypálených budov do povětří, zničili hřbitov, vykáceli stromy, rybník zavezli sutí a dokonce i změnili koryto potoka, aby Lidice zmizely ze světa.

Dne 16. června 1942 bylo v Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel.

Lidické ženy, celkem jich bylo 184, byly poslány kromě těhotných do koncentračního tábora Ravensbrück, 53 jich zahynulo.

Tragický byl i osud dětí, zahynulo jich 88, většina byla zabita ve vyhlazovacím táboře v Chelmnu. Další byly poslány na převýchovu, po válce se podařilo 17 přeživších najít a vrátit k rodinám.

Lidice ve světě

Přestože nacisté vypálili řadu obcí, jako je francouzský Ouradour nebo řecká Kalavrita, osud Lidic se dočkal celosvětového ohlasu právě kvůli snaze Němců zlikvidovat veškeré stopy po obci.

Jméno Lidice získala obec v americkém státě Illinois, kde krajané vybudovali pomník. Městečko ležící asi 40 kilometrů od Chicaga bylo později přejmenováno na Crest Hill, u pomníku je však stále park nazvaný Lidice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jméno Lidice nese i vesnice v Brazílii vzdálená asi sto kilometrů západně od Ria de Janeira u Angra Dos Reis. Další Lidice jsou v Panamě a v Mexiku ve státe Guerrero.

V Mexiku nese jméno Lidic i městská část v metropoli. Jmenuje se Colonia San Jerónimo Lidice a nachází se ve čtvrti La Magdalena Contreras, kde je i Lidické náměstí s nástěnnou malbou připomínající osud Lidic. Jméno Lidice nese v místě i základní škola a poměrně nedávno otevřené divadlo.

Jméno Lidic nesou i městské čtvrti ve venezuelském Caracasu, v peruánské Limě, kde je i památník, v kubánském městě Regla a v izraelské obci Gan Yaoneh.

Nazvány po Lidicích jsou i ulice v Sofii, v Santiagu de Chile a v chilském Valparaísu nebo ve městě Tábor v Jižní Dakotě.

Jméno Lidic pak nesou i budovy, sady a školky nebo je připomínají pomníky v Londýně, v Budapešti, v Brémách, v Bogotě, v uruguajském Montevideo, v Callau a v Molu v Peru, v kubánské Havaně a Caibarienu či ve městečku Phillips ve Wisconsinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám