Hlavní obsah

Na Zlínsku padaly kroupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudkého ochlazení se dočkal ve čtvrtek i Zlínský kraj. V odpoledních hodinách se přes Zlínsko přehnalo krupobití. Teploty rychle klesly až k šesti stupňům Celsia.

Kroupy dopadají ve čtvrteční odpoledne na zaparkované automobily ve Vizovicích na ZlínskuVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Kroupy zaznamenali lidé například ve Vizovicích. Nebyly příliš velké, aby způsobily škody například na vegetaci.

Podle sadařů není ani jasné, jak úrodu ovlivní náhlé ochlazení po dnech, kdy teploty sahaly na 25. Záležet bude na tom, jak hluboko teploty klesnou a jak dlouho pod nulou budou. Stromům, které už odkvetly, mráz většinou nevadí.

Nejen na východě Moravy, ale i na dalších místech České republiky je většina ovocných stromů už odkvetlá a začínají se tvořit plody.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kroupy ve Vizovicích na Zlínsku

Podle Evy Svobodové z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, která se zabývá dopadem změny klimatu na agrosystémy, může chladné počasí poškodit stromy nejvýše lokálně.

„Aby byla poškozená úroda meruněk, které už vytvořily v uplynulých týdnech plody, musely by přijít silnější a déletrvající mrazy. Více jsou ohrožené dosud kvetoucí ovocné stromy, například na Vysočině,“ řekla ČTK Svobodová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Kroupy ve Vizovicích na Zlínsku

Jak vysoké riziko představuje počasí nejen pro ovocné stromy, ukazuje web AgroRisk v předpovědi na devět dnů. „Velkou roli hraje to, jak dlouho mráz trvá a kde se kvetoucí stromy nachází. Studený vzduch stéká do nižších poloh a v těchto mrazových kotlinách a za jasných nocí je riziko poškození kvetoucích stromů mrazem vyšší,“ vysvětlila Svobodová.

Letošní extrémně teplé počasí, které panovalo celý únor, březen a první polovinu dubna, nastartovalo vegetaci rekordně brzy. První květy u velkopavlovické odrůdy meruněk na jižní Moravě byly zaznamenány 11. března. Nyní už je na jižní Moravě prakticky veškeré ovoce včetně jabloní po odkvětu. Ve středních polohách, jako je kraj Vysočina, jsou v polovině dubna stromy v plném květu. Vpády studeného vzduchu přitom v Česku hrozí vždy až do poloviny května.

Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám