Hlavní obsah

Na východě hrozí silný vítr, v Krkonoších náledí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na východě České republiky bude v neděli foukat silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu. Slábnout by měl v noci na pondělí, uvedl v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr by mohl lámat větve a komplikovat dopravu. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Před zvlněnou studenou frontou, která začne v neděli večer (3. 11.) postupovat přes naše území k východu, k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem s nízkým stupněm nebezpečí platí od nedělních 8:00 do pondělních 2:00 pro celý Moravskoslezský a Zlínský kraj a část Olomouckého a Jihomoravského kraje.

Vítr může poškodit stromy a lesní porosty, může také způsobit menší škody na budovách. Meteorologové lidem doporučují zajistit okna a dveře, ale také zabezpečit skleníky či upevnit volně uložené předměty.

Vítr zastavil lanovku na Sněžku, hrozí náledí

Ve vyšších polohách Krkonoš hrozí vznik ledovky a náledí. Turisté by měli být při túrách opatrní. Horní úsek kabinové lanovky na Sněžku se v sobotu kvůli silnému větru nerozjel. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Na hřebenech hor byla v sobotu ráno silná mlha a pršelo. Uvedli to členové horské služby a provozovatel lanovky. „Ledovka a náledí se tvoří od 1000 metrů nad mořem a výše. Pro bezpečný pohyb po cestách doporučujeme použití nesmeků," uvedla horská služba.

Na Sněžce bylo v sobotu ráno minus 1,5 stupně. Pocitová teplota byla kolem minus pěti stupňů. V nižších polohách bylo tepleji, například v Peci pod Sněžkou byly asi čtyři stupně Celsia.

Kvůli námraze se v sobotu nerozjela čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín.

Reklama

Výběr článků

Načítám