Hlavní obsah

Na Vltavě už chystají vodáckou sezonu

Už v polovině května by mohla v ideálním případě začít vodácká sezona na české nejvytíženější řece Vltavě. Pro první vodáky budou nachystané půjčovny a kempy, bude však záležet na počasí a především také na vládních nařízeních.

Foto: archiv NP Šumava

Vodáci na Teplé Vltavě

Článek

Provozovatelé půjčoven už mají první rezervace na lodě i rafty. Právu to potvrdil hlavní manažer společnosti Ingetour Pavel Kolouch.

„Termín dosud není daný, ještě počkáme jeden až dva týdny, jak se bude situace rozvolňovat. Počasí nám zatím v dubnu nepřálo, což je pro nás určující. Rezervace již chodí, především však na červenec a srpen. Jako obvykle se rezervují chatky a ubytovny v kempech,“ řekl.

Ingetour sídlí ve Vyšším Brodě, který je na začátku vodácké cesty, a kromě řady půjčoven provozuje na Vltavě také pět kempů. Kolouch upozornil, že ceny za plavidla se letos proti loňsku nezmění.

„Za kánoe se bude platit mimo sezonu 350 korun za den, v sezoně 390. Raft vyjde před začátkem léta na 950, v sezoně bude denní taxa 1100 korun,“ upřesnil. Podle jeho slov Vltava loni přilákala více rodin s dětmi a o rafty je tak stále větší zájem. „Ve srovnání s loňskem byl zájem o rafty i o čtvrtinu vyšší,“ uvedl.

Sezóna v troskách. Nebude Rock for People, Colours ani Masters of Rock

Kultura

Investice do nových lodí a vodáckého vybavení se pro Ingetour letos pohybují v řádech milionů korun. Stovky tisíc je nutné investovat do oprav. „Opravovali jsme především rafty, které vždy po sezoně dostanou zabrat. Lepíme díry a podlepujeme dna raftů, aby nedocházelo k prodření. U kánoí a kajaků je třeba dotáhnout šrouby sedaček, někde je nutná výměna úchytů. Všechny vesty po sezoně vždy pereme,“ podotkl Kolouch.

Opravují i dodávky a autobusy

„Kromě vodáckého materiálu opravujeme naše dodávky a autobusy, připravujeme speciální klece na převoz vodáckého materiálu,“ dodal.

Brány hradů a zámků zůstaly zavřené

Cestování

Provozovatelé kempů na Vltavě doufají, že hlavní sezona bude alespoň podobná loňské, ale měla by začít dříve. „Hlavní sezona byla téměř bez omezení. Propad jsme zaznamenali především v červnu, kdy jezdí školní kurzy a výlety. Ty bohužel loni nebyly,“ sdělil.

„Přijelo o mnoho méně zahraničních turistů především z Rakouska a z Německa. Těch máme obvykle hodně. Naštěstí je zastoupila česká klientela. Zvýšil se počet rodin s dětmi a tím vzrostla vzhledem k bezpečnosti i poptávka po raftech,“ doplnil Kolouch.

Reklama

Výběr článků

Načítám