Hlavní obsah

Na Šumavě je klasická zima. Minus osm a další přívaly sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava
Aktualizováno

Na Šumavě v noci na pátek připadlo až 13 centimetrů sněhu. Čtvrteční ranní dopravní kolapsy se ale na Prachaticku neopakovaly. Na Kvildě bylo minus osm stupňů Celsia. Další přívaly sněhu očekávají meteorologové v pátek odpoledne a v sobotu. Počasí odpovídá zimnímu období.

Na horách napadl sníhVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nad Plešným jezerem napadlo 13 centimetrů sněhu, na Churáňově deset a v německém příhraničí na Velkém Javoru 23 centimetrů,“ sdělila v pátek ráno Novinkám Markéta Augustinová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích.

Upozornila, že další sněžení se dá očekávat už v pátek odpoledne a potom v sobotu. „Na Šumavě nad 800 metrů může připadnout až 20 centimetrů sněhu i víc. Sněžení se dá očekávat také na Lipensku i v níže položených oblastech,“ konstatovala Augustinová.

Zmínila, že počasí jaro opravdu nepřipomíná a odpovídá běžné zimě. V pátek bylo nad ránem na stanici Perla na Kvildě minus osm stupňů Celsia. „Mrzlo například i v Táboře, kde bylo minus 3,5 stupně,“ podotkla Augustinová s tím, že další mrazy k minus pěti stupňům by měly být v neděli.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Zasněžené a mokré silnice na Šumavě

Kolapsy dopravy se v pátek ráno na Prachaticku, kde nebyla ve čtvrtek sjízdná například silnice k přechodu ve Strážném, ale neopakovaly. „Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. V terénu jsme s technikou už od noci na čtvrtek,“ ujistil dispečer jihočeských silničářů Otakar Zich.

Policisté varují řidiče, kteří už přezuli na letní gumy, aby se nevydávali do zasněžených oblastí.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19. 4. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

Na Šumavě kolabovala doprava, místy připadlo až 12 cm sněhu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám