Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí se tradičně podávala rybí polévka, zájem byl velký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úderem jedenácté hodiny odstartoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) tradiční rozlévání rybí polévky na vánočních trzích na Staroměstském náměstí v centru metropole. Kuchaři přichystali dva tisíce voňavých porcí.

Na Staroměstském náměstí se nalévala polévka.Video: Lucie Fialová, Novinky

 
Článek

V souvislosti se čtvrteční tragickou střelbou na nedaleké Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nebylo jisté, zda se letošní rozlévání polévky uskuteční. „Velmi jsme uvažovali, jestli to dělat, nebo ne, ale dospěl jsem k názoru, že ano,“ řekl primátor.

„Je to nutné, protože to je věc, která dokazuje, že máme vzájemnou solidaritu a že jsme lidské bytosti, které mezi sebou komunikují a dokážou tak vzácné dny, jako jsou vánoční svátky, oslavit v pokoji a míru. A že patříme všichni k sobě,“ uvedl k rozlévání polévky, načež se chopil naběračky a s pražským radním Michalem Hrozou (TOP 09) nalil první porci.

Foto: Lucie Fialová

Vánoční rozlévání polévky na Staroměstském náměstí v Praze

Svoboda doplnil, že očekává významně vysokou účast, hodně Pražanů a samozřejmě nezanedbatelnou účast cizinců. „Dobré tradice ctím a rozlévání primátorské polévky mezi ně nepochybně patří,“ poznamenal s tím, že původně byl pokrm určen pro lidi v nouzi.

Zájem byl velký

Před pultem, kde byla čtyři stanoviště s polévkou, již rozdávali například náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS), Jana Komrsková (Piráti) nebo Petr Hlaváček (STAN), se tvořily dlouhé fronty.

„Můžu dvě?“ dotazovala se Svobody žena ve středních letech, která si na polévku donesla vlastní nádobu a igelitový sáček na krutony. „Dáte si s, nebo bez?“ zajímalo Hrozu u dalšího strávníka. Ten odkýval, že si krutony přeje.

Foto: Lucie Fialová

Vánoční rozlévání polévky na Staroměstském náměstí v Praze

„Dobré to je, hodně masa,“ lebedil si Martin Novák, který na Staroměstské náměstí dorazil s manželkou. Návštěvu centra na Štědrý den vnímají jako tradici. Posilnili se vroucím pokrmem a pokračovali Pařížskou ulicí na Letnou, kde bydlí.

Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko, která trhy organizuje, již několik let podle originálního receptu. Kromě 260 kilogramů kaprů, kteří letos opět pocházejí z českých rybníků, do ní zpracovali 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Nechybí originální koňak a karamel pro zvýraznění chuti ani osmažené krutony na másle.

Program na Staroměstském náměstí po útlumu v minulých dnech pokračuje. Na Štědrý den vystoupí pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté, kteří od 21 hodin zahrají Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. V pondělí od 16 hodin čeká na děti sváteční pohádka Župan peče cukroví, později zazpívá Josef Vágner a dětský pěvecký sbor Coro Piccolo.

Na druhý svátek vánoční nabídne od 16 hodin Divadélko Romaneto vánoční pohádku pro celou rodinu a v 17:15 zahraje staropražská kapela Třehusk.

Dvaadevadesátiletý dudák Konrády muzicíruje o svátcích s dětmi i vnoučaty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám