Hlavní obsah

Na prohlídku klenotů čekají lidé i pět hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tisíce lidí navštívily ve čtvrtek na Pražském hradě první den výstavy největšího českého pokladu - korunovačních klenotů. Mnozí návštěvníci čekali na vstup do Starého královského paláce až pět hodin. Většina viděla svatováclavskou korunu poprvé; našli se však i tací, kteří královské relikvie spatřili po několikáté.

Foto: Jan Kavale

Kaplička v Šimanově

Článek

"Klenoty dnes vidím počtvrté. Poprvé to bylo v roce 1978, kdy mi bylo deset. Pak v roce 1993, 1998 a dnes," přiznal se pětatřicetiletý historik Petr Barčák. Nejvzácnější je podle něj svatováclavská koruna.

"Koruna i klenoty jsou pokaždé stejné, ale zároveň jiné. Podle toho, jak člověk stárne, vidí hodnoty jinak a dává si je jinak do souvislostí," uvedl Barčák, kterého k zájmu o českou historii prý přivedli rodiče.

Museli si přivstat

Poprvé dnes viděl korunovační klenoty i vůbec první návštěvník výstavy. Kvůli prohlídce vstával čtvrt hodiny před třetí ráno. Na místo dorazil před čtvrtou a po pěti hodinách čekání prošel bezpečnostním rámem k vitríně s královskými relikviemi.

"Těžko se mi teď nacházejí slova. Když jsem se na ně díval, tak mi připadalo, že se ani nedívám na hmotu, ale na něco většího. Není to kus plechu s kříži a kameny, je to něco většího. Pro mě to byl zážitek na celý život," přiznal se devětadvacetiletý Jiří Hampl z Prahy 9. Pokud budou klenoty v budoucnu znovu vystaveny, přijde se určitě opět podívat.

Stovky lidí musely vystát několikahodinovou frontu, která se táhla od Starého královského hradu, přes Býčí schodiště do Jižní zahrady. Pro čekající byly v zahradách připraveny stánky s občerstvením i mobilní toalety. K dispozici byla i sanitka záchranné služby.

Kromě svatováclavské koruny s vzácnými diamanty, královského jablka a žezla si mohli návštěvníci prohlédnout i svatováclavský meč a kříž z ryzího zlata. V druhé vitríně byl vystaven plášť s hermelínem, který se používal jako korunovační roucho. Klenoty hlídala hradní stráž a elektronický bezpečnostní systém.

Výstava je otevřena denně od 09:00 do 17:00. Vstup na prohlídku je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám