Hlavní obsah

Na pomoc desetileté Tereze vzniklo občanské sdružení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Desetileté Tereze, kterou kvůli poměrům v rodině poslal soud na dětské psychiatrické oddělení nemocnice v Motole a později do léčebny Olivův dům u Říčan, chce pomoci nově vzniklé občanské sdružení. Zástupci iniciativy požadují, aby se dívka co nejdříve dostala z léčebny. V pondělí proto chtějí demonstrovat v Praze před ministerstvem spravedlnosti a v Brně před Nejvyšším soudem.

Článek

Hospitalizace je podle sdružení, které dostalo název Na pomoc Terezce, nesmyslná a dívce psychicky škodí. Příslušná ministerstva a Nejvyšší soud by proto měly zasáhnout a zajistit, aby dítě nemuselo trávit prázdniny v nemocnici nebo jiném zařízení.

Zástupci iniciativy kromě rychlého propuštění Terezy požadují také přezkoumání rozhodnutí soudce a toho, zda nejsou v kolizi právní předpisy. Rozvinout by se podle nich měla také veřejná diskuse o tom, jak by se měly podobné případy citlivěji řešit v budoucnu.

Sporné rozhodnutí soudce

Soudce Miloslav Sládek poslal dívku do psychiatrické léčebny kvůli poměrům v rodině. O hospitalizaci Terezy prý usilovala i její matka. Matce už byly uloženy pokuty v řádu desetitisíců korun za to, že bránila otci stýkat se s dítětem.

O změnu rozhodnutí požádal Sládka prezident Václav Klaus. [celá zpráva]Reagoval tak na žádost Terezy, která mu v dopise napsala, že by ráda strávila letní prázdniny jako ostatní děti. Rozhodnutí soudce kritizovali také psychiatři, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas či ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.

Soudce v úterý zrušil předběžné opatření, podle něhož byla Tereza umístěna na psychiatrickém oddělení v Motole a rozhodl, že dívku přemístí do léčebny Olivův dům u Říčan. [celá zpráva] Podle vyjádření její matky pro Českou televizi tam byla dívka ve čtvrtek převezena. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám