Hlavní obsah

Komárkovi potěšili školy dalšími piany

Právo, Tomáš Volf

I v době, kdy společnost trápí koronavirová krize, se díky velkým i malým dárcům daří sehnat peníze na zakoupení a zaslání pian světoznámé značky Petrof do základních uměleckých škol po celém Česku. Od listopadového vyhlášení sbírky Piana do škol se podařilo vybrat už 7,7 milionu korun k obdarování dalších 35 škol.

Foto: archiv

Žáci ZUŠ s novým piánem.

Článek

Do sbírky zatím přispělo 555 drobných i velkých dárců nejen z Česka, ale také například z Velké Británie nebo USA. Zafungovala i místní podpora konkrétních škol. Například v Poličce se podařilo mezi rodiči a místními obyvateli vybrat na polovinu pianina, druhou pak doplatil větší dárce, společnost Cleverlance.

„Lidé často věnují peníze na školu ve městě, kde například vyrůstali,“ řekl ředitel nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF) Luboš Veselý. Darem pěti pian přispěl i přímo výrobce Petrof z Hradce Králové.

Oxford nemusí být utopie

Věda a školy

„Na děti nikdo moc nemyslí, na školy vůbec ne. Je vidět, že děti by strašně rády zase chodily do školy. Díky nadaci manželů Komárkových se ale máme na co těšit. Bez toho by nám tady bylo smutno,“ popsal ředitel základní umělecké školy Václava Pichla v Bechyni Jan Svoboda.

Díky akci nadace KKFF již dostaly základní umělecké školy v Čechách a na Moravě celkem 47 pianin a klavírních křídel.

Scházejí poslední dva miliony korun

Sbírka navazuje na loňské rozhodnutí nadace Karla a Štěpánky Komárkových koupit jedenáct klavírů a pian Petrof, které odmítl čínský zákazník v reakci na podzimní návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu.

Nadace jich tehdy do škol rozdala dvanáct; jedno přikoupila poté, co si o ně Komárkovým napsali jedenáctiletý žák školy Allegro ze Strmilova na Jindřichohradecku Albert Novák a jeho spolužáci.

Rodiče neměli na školné. Hudebku zachránili dárci

Domácí

Navazující sbírka však stále pokračuje a čeká na další dárce. Jejím cílem je totiž nově obdarovat 45 škol, deset z nich tedy pořád ještě na nové nástroje čeká. Z nových pian a klavírů se už těší např. v Jablonci nad Jizerou, Bechyni, Karviné, Uničově, Vysokém Mýtu, Vejprtech, Poličce či Zruči nad Sázavou, zatímco v Teplicích, Krnově, Děčíně, Třebíči nebo Bojkovicích doufají, že se na ně peníze ještě vyberou. Z cílové částky 9 885 000 korun se zatím podařilo shromáždit téměř 80 procent.

Organizátoři sbírky vybrali školní zařízení s dohromady 7000 žáky, kde průměrné stáří nástrojů bylo 49 let. Příběh kaž­dé školy popsali na stránkách sbírky www.pianadoskol.cz, kde lze také přispět, a také na facebookovém a instagramovém profilu Piano do škol.

Jedenáctiletá talentovaná klavíristka si jako první Češka svého věku zahraje v Carnegie Hall

Žena

Členové výběrové komise brali v potaz například také celkový rozpočet jednotlivých škol, kulturní zázemí a dostupnost hudebního vzdělání.

„Hned na začátku jsme řekli, že nástroje by měly směřovat tam, kde se kromě zmíněných kritérií mohou frekventanti pochlubit úspěchy v hudebních soutěžích. Odborná komise brala v potaz i lokalitu, v níž konkrétní ZUŠ funguje, a snažili jsme se upřednostnit chudší regiony,“ vysvětlil Veselý.

Reklama

Výběr článků

Načítám