Hlavní obsah

Na Moravě přívalové deště vytápěly sklepy

Právo, Novinky, ČTK, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele Hrušovan u Brna a 11 dalších obcí na Brněnsku a Břeclavsku čeká v neděli uklízení sklepů, které jim v sobotu večer a v noci na dnešek vytopila voda. Hasiči museli zasahovat v několika desítkách domů, do akce bylo zapojeno celkem 14 jednotek v okolí Brna a pět na Břeclavsku.

Článek

"V těch domcích to každý bral tak, že voda nemohla nikam odtéct. Teď to ti lidé chtějí co nejrychleji uklidit," uvedl starosta Hrušovan u Brna Václav Kameník. V jeho obci se voda dostala do sklepů v deseti rodinných a jednom bytovém domě, týká se tedy asi 50 rodin. "Prostě v krátkém čase abnormálně moc napršelo a vytlačilo to spodní vodu," vysvětlil starosta. Zaplavené sklepy mají podle něho letos lidé v Hrušovanech poprvé.

Kromě Hrušovan čerpali hasiči vodu i v Židlochovicích, Blučině, Moutnici nebo Zastávce u Brna a ve Velkých Němčičkách a Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Podle židlochovické starostky Hany Kratochvílové se dal podobný scénář očekávat. "Vždycky, když klesá voda, tlačí se ta spodní do sklepů. Večer začaly navíc padat kroupy," řekla.

Silné deště se nevyhnuly ani Brnu

Následky silného deště poznali tentokrát i Brňané. Voda vytopila sklepy domů v několika ulicích, v sobotu dopoledne zůstalo zavřeno několik obchodů nákupní galerie Vaňkovka. Ve 20 prodejnách v přízemí byly kvůli vyplavené kanalizaci buď kaluže, nebo asi dvoucentimetrová vrstva vody. Škodu odhaduje vedení centra přibližně na milión korun. Hasiči letos už poněkolikáté zasahovali i v brněnské prodejně Bauhaus, kde voda zatopila část skladových prostor.

Voda v sobotu dělala potíže i na Bruntálsku. "V sobotu ve 12.30 se v našem operačním středisku začaly na naší tísňové lince množit telefonáty, že je zatopeno několik ulic a domů ve městě. Přívalovým deštěm se zvedl místní malý potok a vylil se do Hlubčické ulice, kudy se valila asi půl metru vysoká vlna," popsal situaci ředitel bruntálských hasičů Jiří Patrovský.

Odstraňovat následky přívalového deště přijelo 55 hasičů ze dvou profesionálních a sedmi dobrovolných jednotek. "Myslím, že budeme hotovi až tak kolem sobotní půlnoci," odhadoval Patrovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka se ženou intenzivní bouřky

Zatímco dva volné dny, které si Češi užívali uprostřed tohoto týdne, přinesly jasnou oblohu a žhavé slunce, koncem týdne se o slovo hlásí bouřky doprovázené...

Výběr článků

Načítám