Hlavní obsah

Na Moravě kvůli sněhu kolabuje doprava

Novinky, ČTK, alt, pem
Aktualizováno

Noční sněžení zkomplikovalo dopravu na některých moravských silnicích. Kamiony stojí v mohelnickém kopci na tahu I/35. Dálnice D35 od Loštic ve směru na Mohelnici je uzavřena kvůli hromadné nehodě.

Foto: ŘSD

Ucpaný kopec u Mohelnice

Článek

Nesjízdné jsou dnes od brzkých ranních hodin kvůli ledovce dvě silnice v Olomouckém kraji. „Problémy jsou aktuálně na silnici I/35 ve směru z Mohelnice na Studenou Loučku. Úsek je zcela nesjízdný pro nákladní dopravu, pro osobní s maximální opatrností. Nákladní doprava stojí také na silnici I/46 v kopci mezi Šternberkem a Moravským Berounem,“ informovala krajská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Silničáři: Už bylo tak hezky, tohle jsme nečekali

Domácí

Komplikace jsou i na hraničních přechodech směrem na Slovensko, například ve Starém Hrozenkově na silnici I/50. Tvoří se tam kolony kamionů, které mají přes osm kilometrů.

Opatrní musí být i řidiči na Vysočině. V noci na čtvrtek napadlo i několik centimetrů sněhu, někde chumelilo i ráno. Sypače jezdily v celém kraji. Policie zaznamenala od 05:00 šest dopravních nehod, byly bez zranění.

„Některé silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, jsou pokryté vrstvou sněhu a mohou být také zledovatělé,” uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Problémy ráno řidiči hlásili policii na tahu I/38 u obce Želetava, z okolí Nového Města na Moravě, kde blokoval silnici kamion, na silnici II/405 u Brtnice nebo z tras Červená Hospoda - Stařeč na Třebíčsku a Velká Bíteš – Křoví na Žďársku.

Na silnicích ve Zlínském kraji ve čtvrtek ráno místy leží sníh, případně zůstávají po chemickém ošetření mokré. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Na silnici I/50 poblíž motorestu Rasová v katastru obce Komňa na Uherskohradišťsku podle hasičů ráno bouraly osobní auto a dodávka, v místě se tvoří kolony. Nehoda se na I/50 stala krátce po 05:00. Krajští hasiči na Facebooku napsali, že vozovka je zasněžená, podle ŘSD i zledovatělá.

"Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje odvezla sanitkou jednu zraněnou osobu do nemocnice," uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Hasiči u vozidel zajistili protipožární opatření, nehodou se zabývá policie. Další nehody komplikují provoz na silnici I/49 u Bratřejova na Zlínsku nebo v Rožnově pod Radhoštěm-Hážovicích na Vsetínsku. Na silnici I/54 mezi Slavkovem a Stráním na Uherskohradišťsku se tvoří ledovka, řidiči by zhruba sedmikilometrovým úsekem měli projíždět se zvýšenou opatrností.

V Libereckém kraji v noci místy připadlo několik centimetrů sněhu a sníh je i na hlavních silničních tazích. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupání. Nákladní auta ráno stála na kopci Šébr na silnici 9 mezi Svorem na Českolipsku a Jiřetínem pod Jedlovou na Děčínsku, další uvázla na silnici II. třídy u Brádlecké Lhoty na Semilsku. Od středy je pro auta nad šest tun zavřená cesta přes Oldřichovské sedlo na silnici III. třídy mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Náročné stoupání je pro kamiony při sněžení nesjízdné, objížďka vede po silnici přes Frýdlant. Omezení potrvá do pátku.

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi 20 centimetrů sněhu. Na silnicích ráno zůstávala vrstva rozbředlého sněhu. Opatrní by měli být řidiči hlavně na Jičínsku, Královéhradecku a Trutnovsku. Na horách by vítr mohl tvořit sněhové jazyky, uvedli silničáři, meteorologové a horská služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám