Hlavní obsah

Na kolejích v Liberci se nesmí kvůli legionelle sprchovat 1600 studentů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Ve čtyřech ze šesti bloků univerzitních kolejí v Liberci - Harcově se studenti do odvolání nesmějí koupat a sprchovat, a to kvůli výskytu legionelly. Opatření hygieniků se týká zhruba 1600 studentů, kteří jsou ubytováni v blocích C až F.

Foto: Novinky

Na kolejích v Harcově visí upozornění o zákazu sprchování.

Článek

„Vydali jsme zákaz mytí a sprchování teplou vodou z důvodu zvýšeného výskytu bakterie legionella. Na kolejích už byla provedena opatření, včetně termické a chemické dezinfekce,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Hygienici podle ní v tuto chvíli čekají na výsledky kontrolních rozborů. „Očekáváme je v úterý,“ upřesnila Balašová. Minimálně do té doby bude zákaz platit.

Výskyt legionelly ve vodě objevila sama Technická univerzita. Její laboratoř prověřovala vodu ve zmíněných čtyřech blocích, protože tyto bloky byly přes léto zavřené a voda vypnutá. Univerzitní laboratoř přistoupila k opakovanému odběru vzorků i s ohledem na zkušenosti z loňska, kdy se po otevření uzavřených bloků legionella také objevila. „Aktuální testy vyšly v těchto čtyřech blocích bohužel pozitivní,“ potvrdila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Provedená opatření na kolejích jsou podle hygieniků velmi přísná. „Proběhla ve dvou krocích, běžně se přitom dělá jen jeden. Tady byly pro jistotu provedeny kroky dva, protože je tam velké množství studentů a ten nález nebyl malý,“ upřesnila Zuzana Balašová pro ČTK.

Studenti řeší problém se sprchováním různě. „Buďto se můžou chodit vysprchovat do bloků, kde je teplá voda nezávadná, nebo se někteří sprchují ve studené vodě,“ řekla Právu Jaroslava Kočárková.

Legionella se obvykle množí ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Může způsobit zdravotní komplikace včetně těžkého zápalu plic. Ohroženou skupinou jsou lidé s oslabenou imunitou a starší osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám