Hlavní obsah

Na Ještěd autem jen z jedné strany

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ještěd se z Liberce od pondělí lidé dostanou jen pěšky nebo lanovkou. Po silnici se už na Ještěd ani na parkoviště Výpřež, odkud vede odbočka na vrchol hory, místní ani turisté neprobijí.

Foto: Vít Černý, ČTK

Kvůli rekonstrukci krajské silnice se od 20. července 2020 nedostanou auta z Liberce na Ještěd.

Článek

Začala totiž rekonstrukce tři kilometry dlouhého úseku silnice mezi libereckou čtvrtí Horní Hanychov a podještědským sedlem Výpřež, která slouží jako spojnice Liberce s Podještědím i pro výlety na Ještěd. Rekonstrukce za téměř 84 milionů korun má přitom skončit až příští rok v létě.

Foto: Vít Černý, ČTK

Uzavřený je tříkilometrový úsek z Horního Hanychova na Výpřež. Rekonstrukce vyjde na 84 milionů korun a skončí až příští rok.

Výpřež i Ještěd tak zůstávají odteď pro řidiče či cyklisty přístupné jen z druhé strany hory od Proseče pod Ještědem a Křižan. Obyvatelé těchto obcí a zbytku Podještědí už ale neprojedou dál do krajského města a pro cestu do Liberce proto musí volit mnohonásobně delší objížďky. Například ze Světlé pod Ještědem měřila původní trasa přes Ještěd do Liberce 17 kilometrů, nutnou objížďkou přes Hodkovice nad Mohelkou teď řidiče (i veřejnou autobusovou dopravu) čeká cesta dlouhá 45 kilometrů.

Architekti navrhli proměnu Ještědu za nejméně půl miliardy

Bydlení

Investorem stavby je Liberecký kraj. Podle něj je rekonstrukce silnice nutná.

„Silnice sice prošla opravou v roce 2008 před MS v lyžování, tehdy ale došlo jen k odfrézování vrchní vrstvy asfaltu. Hlouběji se práce neprováděly. Teď dojde k úpravě celého podloží, zavedení odvodňovacího systému i k výstavbě nových opěrných zdí,“ řekl Jan Sviták (SLK), náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám