Hlavní obsah

Na hradecké univerzitě se učí, stávku tu ale podporují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zatímco pracovníci Univerzity Pardubice se podle mluvčí Lenky Čermákové k pondělní stávce nepřipojili, v sousedním krajském městě na Univerzitě Hradec Králové sice výuka také probíhá, ale někteří z vyučujících budou se studenty diskutovat.

Foto: David Taneček, ČTK

Základní škola na Jiráskově náměstí v Hradci králové se zapojila do celodenní výstražné stávky v omezeném provozu. Do školy přišlo 20 dětí z celkových 450.

Článek

„Centrálně Vysokoškolský odborový svaz stávku nevyhlásil, neměl dostatečný počet podpory ze základních organizací. Ale na naší univerzitě děláme informační kampaň. Snažíme se přes své kanály zveřejnit, co se děje. Kdo může nebo chce, většinou jsou to tedy členové odborů, bude mluvit se studenty. Po škole jsem rozvěsili plakátky a letáky,“ uvedl předseda fakultního akademického senátu Miroslav Joukl s tím, že on osobně hodlá se svými posluchači o situaci hovořit.

V Pardubickém kraji je zavřená polovina škol

„Zcela uzavřeno je v Pardubickém kraji třicet krajských škol z celkových pětašedesáti. Bez omezení se vyučuje v 31 krajských školách,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Dominik Barták. Například pedagogové sportovního gymnázia v Pardubicích se ke stávce připojili, výuka však probíhá. Učitelé si ale na výraz protestu připevnili stužku v barvách trikolory.

V Královéhradeckém kraji se zapojilo 40 ze 72 krajských školských příspěvkových organizací. „Konkrétně by se mělo jednat o zhruba 1800 zaměstnanců zapojených do stávky. Mnoho organizací stávku podporuje, ale aktivně se nezapojí. Například dětské domovy v kraji provoz neomezily,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Základní škola Polabiny II v ulici Prodloužená se připojila ke stávce, má ale třídu pro děti, které nemohly zůstat doma.

„Vyhlásili nám ředitelské volno, tak máme delší víkend. Aspoň si odpočinu, protože chodím na brigádu,“ řekl Právu Jan, student druhého ročníku strojní průmyslovky v Hradci Králové.

„Hlavním důvodem naší účasti na stávce je obava, že vládou navrhovaná úsporná opatření pro resort školství negativně ovlivní kvalitu vzdělávání i na našem gymnáziu,“ vyjádřili se zástupci stávkového výboru Michaela Vaňková a Michal Dočekal z hradeckého Gymnázia J. K. Tyla. Vadí jim zejména snižování státem proplacených vyučovaných hodin na třídu, ohrožení neučitelských pedagogických profesí a výrazné snížení mzdových prostředků pro nepedagogické pracovníky.

Soukromé školy nestávkují

Ve standardním režimu ale zůstala většina soukromých škol v Hradci Králové. Ředitel Sion školy Denis Doksanský například připomenul, že se záležitost týká státních škol, neboť nestátní jsou v jiném režimu. „Navíc zvláště soukromé školy a školská zařízení jsou dlouhodobě znevýhodňovány a děje se tak mimo veškerý zájem. Pokud bychom měli protestovat vůči ministerstvu školství a jeho jednotlivým krokům, například novému systému podávání přihlášek na střední školy, jeho přístupu i uvažovaným změnám, museli bychom to dělat skoro denně a nic jiného bychom pak téměř nedělali,“ uvedl Doksanský.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám