Hlavní obsah

Na hradě Lipý znovu ukřižovali Krista. Tradice trvá už 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kulisách hradu Lipý v České Lípě se na Velký pátek znovu odehrály pašijové hry, divadelní ztvárnění příběhu o posledních dnech Ježíše Krista. Sledovat je přišly stovky lidí. Českolipské pašije patří v Česku mezi nejznámější.

Pašijové hry na hradě LipýVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Početná skupina amatérských herců, živý orchestr s dirigentem a zpěvačkou i autorská hudba, na míru složená pro jednotlivé scény. To jsou charakteristické znaky pašijových her odehrávajících se každoročně na hradbách i nádvoří hradu Lipý na severu Čech.

Poprvé se tu o posledních dnech Krista v obnovené tradici hrálo 10. dubna 2004, takže jarní svátky v České Lípě zkrášluje představení (s krátkou přestávkou) už dvacet let.

„Tehdy nás vůbec nenapadlo, že z představení vznikne tak dlouhá tradice. Měli jsme jen touhu vrátit do České Lípy něco, co už tu v minulosti bylo. Navíc byl čerstvě otevřený hrad Lipý a chtěli jsme, aby ho lidé vzali za svůj, a také jsme potřebovali zkusit, jaké to představení vůbec bude,“ říká Petr Nárovec, kastelán hradu Lipý a zakladatel novodobé tradice. „Tenkrát bylo hrozně špatné počasí, přišlo asi dvě stě padesát lidí a potlesk na konci nás přesvědčil, že to musíme udělat znovu. A lidé sem na to pořád chodí, takže má smysl to dál hrát – a snad se nám to zase za rok povede,“ dodal Nárovec.

S letošním představením byl spokojený. „Dopadlo to dobře, nikomu se nic nestalo, všechno vyšlo, jak mělo. Ale je chvilku po představení, takže ty pocity si musím ještě prožít,“ dodal.

I letos doprovázel českolipské pašije patnáctičlenný živý orchestr, hrající scénickou hudbu, kterou pro pašije složil Marek Kučera, ředitel českolipské základní umělecké školy. Představení je charakteristické i velkým počtem aktérů, kteří v příběhu vystupují. Jednotlivé role většinou zastávají herci amatérských divadelních souborů z České Lípy i Nového Boru, doplněni o úplné neherce. Třeba ústřední postavu Ježíše už několik let po sobě ztvárňuje Jakub Neumayer, civilním povoláním lékař-gynekolog.

Přes hodinu dlouhé představení využívá nejrůznější části hradu Lipý. Coby sídlo Piláta Pontského, Kaifáše či Heroda slouží hradby a klenby, na nichž se odehrává i scéna s poslední večeří Páně. Obvykle nechybí ani další scény, typické pro pašijové hry, třeba Jidášova zrada před veleradou, bičování Krista nebo cesta s křížem na Golgotu. Tradičním vrcholem českolipských pašijí ale bývá pokaždé velmi působivá scéna ukřižování.

Za dvacet let se v představení vystřídali zatím jen tři Ježíšové a předchozí dva představitelé titulní role v pašijových hrách nadále hrají. Jeden převzal roli Piláta Pontského a druhý vyztužuje dav.

Známé i další neméně působivé křížové cesty jihu Čech lákají turisty

Vaše zprávy

Reklama

Související témata:
Vodní hrad Lipý

Výběr článků

Načítám