Hlavní obsah

Na horách napadl sníh

Aktualizováno

Ve vyšších partiích Královéhradeckého kraje v noci nasněžilo, silnice jsou bez omezení sjízdné. Sníh pokryl hlavně Krkonoše a Orlické hory, někde se držel i v horských údolích, například v Peci pod Sněžkou. Poprašek napadl i u tvrze Stachelberk u Trutnova. Vyplynulo to z údajů horské služby, meteorologů a webových kamer.

Sníh na horáchVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V Krkonoších přes noc napadl asi jeden centimetr sněhu od nadmořské výšky zhruba 800 až 900 metrů, sníh pravděpodobně v nejbližších dnech roztaje. Viditelnost na hřebenech Krkonoš je omezená, střídavě na 400 až 600 metrů, je tam mlha. Na výlet to ale normálně jde,“ řekl Pavel Smejkal z Horské služby Krkonoše.

V Krkonoších na horské hřebeny se lze dostat pohodlně z Pece pod Sněžkou kabinovou lanovkou na Sněžku, z Janských Lázní na Černou horu a sedačkovou lanovkou ve Špindlerově Mlýně ve Svatém Petru.

První sníh nadcházející zimy napadl ve vrcholových partiích Krkonoších 18. září, následně se sněžení do nejvyšších českých hor vrátilo ještě 28. září. Závěr října byl ale naopak rekordně teplý, třeba poslední říjnový den byly v Krkonoších ve výškách nad 1000 metrů teploty kolem 19 stupňů Celsia. Ve vrcholových partiích Krkonoš pak opět nasněžilo v noci na 5. listopadu, přičemž pokaždé v dalších dnech sníh roztál. Loni přišel první sníh na hřebeny Krkonoš 12. října, o rok dřív to bylo 14. října.

Na horách kolem nuly

Meteorologové na čtvrtek v Královéhradeckém kraji předpovídají zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle mlhy, odpoledne od západu na většině území občasný déšť, nad 1000 metrů sněžení, večer na severu nad 400 m déšť se sněhem nebo sněžení. Později večer by mělo srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty mají být mezi plus čtyřmi a sedmi stupni Celsia, na horách mezi minus jedním a dvěma stupni nad nulou.

Do Česka vtrhne zima

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám