Hlavní obsah

Na gulášových slavnostech se snědlo skoro tisíc porcí

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRENŠTÁT

Bezmála tisíc porcí guláše se v sobotu uvařilo v několika desítkách kotlů na Gulášových slavnostech ve Frenštátě pod Radhoštěm. Areál zdejší tělovýchovné jednoty provoněly nejen tradiční guláše hovězí, ale i vepřové, zvěřinové a dokonce i pštrosí a sumčí.

Foto: HZS ZLK
Článek

Svoje umění na soutěžní přehlídce pod širým nebem měřilo třináct kuchařů s šestnácti druhy oblíbené české pochoutky. Vítězem se nakonec stal Tomáš Neuvirt z Klimkovic na Novojičínsku s vepřovým gulášem nazvaným Sandokanovo oko. Guláš obsahující žampióny a feferonky, přizdobený restovaným rajčetem a olivou, ohodnotila jako nejlepší většina členů odborné poroty.

"Zaujal jak originalitou a zajímavým pojetím, tak i velmi čistou prací. Ale hlavní je, že  ten guláš byl chuťově opravdu nejlepší," řekl předseda severomoravské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jakub Sedláček, který byl jedním z členů poroty.

Poláci představili guláš s pohankovou kaší

Frenštátské akce se účastnila také dvojice kuchařů z Polska se speciální recepturou tzv. Poznaňského guláše. "U nás guláš není národní jídlo jako v Česku, ale je také velmi oblíbený. Náš guláš narozdíl od českého obsahuje více masa a méně šťávy. Další rozdíl je ve způsobu podávání - my ho jíme se speciální pohankovou kaší," řekl Právu polský kuchař Zbigniew Torlop.

Kuchaři museli dbát na čistotu

Gulášové slavnosti se v malém městě pod Beskydami konaly letos již podvanácté. Poslední dva roky nad akcí převzala patronát Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Podle organizátorů se letošní ročník od předchozích lišil tím, že bylo nutné vyhovět novým hygienickým předpisům. "Museli jsme všem účastníkům zajistit přístup k čisté vodě. Také se snažíme daleko více dbát na to, aby kuchaři pracovali s čistým nádobím," dodal Sedláček.

Anketa

Patří guláš mezi vaše oblíbená jídla?
ano
87 %
ne
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám