Hlavní obsah

Na českých horách propukla regulérní lyžařská sezóna

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávajícím víkendem začala v Česku regulérní lyžařská sezóna. Doposud se totiž lyžovalo pouze na třech technicky zasněžených sjezdovkách v Jeseníkách, krkonošském Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách u Trutnova.

BEZ KOMENTÁŘE: Víkend na horách v DeštnéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Provoz spustily areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Vítkovicích, skoro kompletně se rozjel Špindlerův Mlýn a jizerskohorské Rejdice. Harrachov spolu s Rokytnicí nad Jizerou se mají rozběhnout následující víkend.

Sobotou odstartovala sezóna taktéž v orlickohorském Deštném. Vlekaři z Orlických hor, kteří letos začali o týden později než v loňském roce, kompletně zasněžili skoro kilometrovou červenou sjezdovku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Deštné v Orlických horách

„Museli jsme to stihnout za dvě mrazivější noci. Zbytek areálu bychom chtěli zprovoznit do Vánoc,“ věří Petr Prouza ze společnosti SportProfi. Startu letos opožděné lyžařské sezóny pomohl místy půlmetrový příval sněhu. Vlekaři ze všech českých pohoří chtějí spustit většinu provozní kapacity skiareálů podle povětrnostních podmínek do Vánoc.

Jen ať se chumelí

„Pokud by se o Vánocích nelyžovalo nebo lyžovalo v omezené míře, šlo by katastrofu, s níž bychom se do konce sezóny těžko vyrovnávali. Musíme věřit, že sníh, který od pondělka napadl, alespoň vydrží a přituhne,“ shodují se provozovatelé českých skiareálů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Deštné v Orlických horách

Předjímat nebo malovat katastrofické scénáře nemá smysl. Počasí je nevyzpytatelné a předpovědi nezřídka nevycházejí ani ze dne na den. Faktor neméně důležitý jako sníh představuje odhadovaná návštěvnost. Vlekaři letos počítají s přílivem řady lidí plánujících původně výměnou za české hory pobyt v Alpách.

„Situace je taková, že mnozí lidé si alpský pobyt budou nuceni chtě nechtě odříct a vzít zavděk lacinějším lyžováním v Česku,“ předjímají provozovatelé českých skiareálů.

Výběr článků

Načítám