Hlavní obsah

Na Břeclavsku už začal letošní boj s komáry

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příděl postřiku s látkou VectoBac dostaly příležitostné tůně a vodní plochy v Kančí oboře na pravém břehu Dyje v oblasti od Lednice po Břeclav. Přípravek má eliminovat komáří populaci, která by mohla v následujících dnech trápit lidi i zvířata.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hygienici používají postřik na komáří larvy v tůních.

Článek

Podzim a zima bohaté na vláhu zajistily vodu i pro příležitostné tůně v lesích kolem města a vytvořily tak dobré podmínky pro vývoj jarní populace komárů. Hygienici zaznamenali v Kančí oboře mezi Lednicí a Břeclaví vyšší počet komářích larev, což vyvolalo potřebu zasáhnout speciálním postřikem likvidujícím právě jen larvy.

Komáří tornádo vyděsilo řidiče v Argentině

Koktejl

„Břeclavská radnice ve snaze zabránit komáří kalamitě požádala Krajský úřad Jihomoravského kraje o poskytnutí přípravku VectoBac z jeho zásob. Pracovníci Lesů ČR pak ošetřili tůně a vodní plochy podle doporučení krajské hygienické stanice,“ uvedl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

„Zásah musí být proveden v pravý čas, v období, kdy se larvy komárů nacházejí ve třetím až čtvrtém vývojovém stadiu. Pozdější aplikace už nebývá účinná a na dospělé komáry nepůsobí vůbec,“ vysvětlil Jan Dovrtěl z Lesů ČR.

V Českém lese našli vzácného rýhovce pralesního

Věda a školy

V případě, kdy se postřik nestihne, pak už jedinou úlevu přinesou lokální postřiky přípravky, které ovšem hubí i další druhy hmyzu, a tomu se snaží hygienici vyhnout. „V okolí Pohanska zatím nebyl odborníky krajské hygienické stanice zvýšený výskyt komářích larev zaznamenán. Pokud by se tak stalo, byl by přípravek bezodkladně aplikován i v této lokalitě,“ dadala mluvčí radnice Jana Pelcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám