Hlavní obsah

Na Barrandově čeká obnova jen terasy

Novinky, Barbora Silná, Lucie Fialová
PRAHA

Zatímco Barrandovské terasy, tyčící se nad Vltavou v Praze 5, se v blízké budoucnosti snad konečně dočkají rekonstrukce, bazén pod skálou, který k nim v povědomí Pražanů nedílně patřil, bude zřejmě chátrat dál.

Foto: Jiří Šafránek

Pozorování ptáků je oblíbeným koníčkem milovníků přírody.

Článek

Jak se Právu podařilo zjistit, projevil sice nový majoritní akcionář společnosti Barrandovské terasy, jíž komplex patří, zájem koupaliště odkoupit, ale švagrová Dagmar Havlové, které objekt patří, jej zatím nehodlá prodat. "Teď řešíme hlavně vršek," reagoval na otázku, zda uvažují také o koupi bazénu, Jaromír Hrdlička, který za Barrandovské terasy vystupuje. Dodal, že rekonstrukce terasy spolyká řádově stovky miliónů korun.

Bazén údajně chtěla získat už manželka bývalého prezidenta, ale cena se jí prý zdála příliš vysoká. Je samozřejmě otázkou, zda po prodeji zatím utajované časti svého podílu v Barrandovských terasách libereckému podnikateli řeckého původu Michalisi Dzikosovi bývalá první dáma znovu do hry nevstoupí.

Odhady se pohybují ve stamiliónech

I když obě strany částku, kterou podnikatel Havlové za majoritní podíl ve společnosti vyplatil, důsledně tají, existují odhady, že hodnota celého komplexu teras dosahuje až 250 miliónů korun. Někteří realitní experti to však považují za nadsazené. "Myslím, že to může být kolem 100-150 miliónů," řekl Právu majitel pražské realitní kanceláře Horren Jaroslav Horký.

To znamená, že Dagmar Havlová, pokud prodala něco přes padesát procent akcií, získala na prodeji nejméně šedesát miliónů. Jestliže prodala skoro celý svůj balík, vydělala ještě mnohem více.

Uznávaný architekt Zdeněku Lukeš, který je členem skupiny expertů, s níž noví majitelé teras konzultují svoje záměry, včera Právu potvrdil, že se jim představy vlastníků zamlouvají. "Shodli jsme se, že je to velice pěkná studie, která splňuje představy památkářů," řekl Právu Lukeš s tím, že nový objekt nesmí konkurovat funkcionalistické restauraci. Podle něj se situace vyvíjí docela dobře, případný osud bazénu mu však není znám.

Investor si nyní musí opatřit všechna potřebná povolení a razítka, aby mohl začít stavět. Lukeš odhaduje, že to potrvá tak půl roku. "Když to půjde dobře, do dvou let, pokud bude dost peněz, by tam mohla být restaurace a hotel," doufá.

Všichni jsou z Liberce

Podle obchodního rejstříku je nové představenstvo společnosti Barrandovské terasy trojčlenné. Vedle předsedy představenstva Barrandovských ateliérů Michalise Dzikose, který je v současné době v zahraničí, je od letošního února tvoří ještě Růžena Holmanová a Jan Luxemburg, oba stejně jako Dzikos jsou z Liberce.

Dzikos vlastnil v Liberci dříve několik dalších nemovitostí včetně restaurací v Libereckém kraji. Ty však povětšinou prodal a nyní si ponechal pouze luxusní restauraci v Mladé Boleslavi. "Je v zahraničí a vrátí se koncem příštího týdne. Jedině on může říci něco o společnosti," reagovala na dotaz Práva Holmanová z Dzikasovi liberecké kanceláře.

Třiatřicetiletý Jan Luxemburg podniká podle informací Práva v realitách v Liberci od začátku 90. let. Kapitál podle všeho získal od svého otce, který je Řek a většinou žije v Řecku. Luxemburg mj. vlastnil liberecké kino Lípa, který nyní patří Dzikosovi. "Všechno je to rodinný podnik. Podnikají v realitách a kapitál mají z Řecka," svěřil se Právu dobře informovaný zdroj, který v městě pod Ještědem rovněž podniká v realitách.

Reklama

Související témata:

Související články

Havlové už nepatří Barrandovské terasy

Manželka exprezidenta Václava Havla Dagmar Havlová přestala být na začátku letošního února majoritním akcionářem společnosti Barrandovské terasy, jíž patří...

Výběr článků

Načítám