Hlavní obsah

Muž v Beskydech uvízl v metrové vrstvě sněhu. Po vydatné nadílce hrozí i malé laviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská služba v Beskydech upozornila, že po sněhové nadílce hrozí na strmých svazích uvolnění malých lavin. Návštěvníci by měli zvážit i cesty do hřebenových partií, kde může být kvůli hlubokému sněhu pohyb velmi vyčerpávající. Tento týden už záchranáři vyjížděli na pomoc muži, který nedokázal jít dál.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Sněhová pokrývka v Beskydech aktuálně dosahuje podle Horské služby od 80 do 127 centimetrů.

„Sněžení bylo doprovázeno silným severním až severozápadním větrem o rychlosti až 90 kilometrů v hodině a to způsobilo utemování horní 33centimetrové sněhové vrstvy. Tato vrstva se může uvolnit při velkém dodatečném zatížení zvláště na strmých svazích nad 35° a v korytech potoků v tzv. terénních pastech,“ upozornila Horská služba.

„Riziko menších lavin se týká především lidí, kteří se pohybují ve volném terénu na lyžích či snowboardu. V horách všude leží okolo metru suchého promrzlého sněhu. Hrozí riziko, že se s nimi vrstva sesune a zavalí je,“ uvedl dispečer Horské služby Beskydy Česlav Jadamus.

Silné noční mrazy vystřídá oteplení až na 10 stupňů

Počasí

Stejně tak radí záchranáři opatrnost při túrách po hřebenech. „Člověku v hlubokém sněhu rychle můžou dojít síly a uvízne. Takový zásah jsme řešili v pondělí. Starší pán zapadl v metrové vrstvě sněhu. Nemohl dopředu ani zpět. Zachraňovali jej polští kolegové, kteří to na místo měli blíže,“ doplnil Jadamus.

Celkově zůstává lavinové nebezpečí v oblasti Beskyd mírné, tj. na úrovni 2. stupně pětibodové stupnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám