Hlavní obsah

Muž, který verboval Čechy do Iráku, je obviněn z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTROKOVICE

Zlínští policisté v pondělí obvinili z podvodu šestatřicetiletého Vladimíra Huňka z Otrokovic u Zlína. Tento muž lákal za úplatu lidi na práci bodyguardů do Iráku a za další peníze jim zajistil přípravný kurz. Žádný uchazeč však do  Iráku neodjel.

Článek

Huňkova agentura Maitance M & M lidem slibovala plat osmdesát dolarů za hodinu (necelé dva tisíce korun). Pracovat měli čtrnáct hodin denně, dvaadvacet dní měsíčně, což by dávalo dohromady skoro šest set tisíc korun čistého měsíčně. Stačí prý pouze zaplatit poplatek padesát euro za podepsání smlouvy a dalších sto padesát za výcvik, který probíhá v lesích nedaleko Napajedel.

V iráckém Bagdádu měli Huňkovi zaměstnanci pracovat jako strážní objektů, bodyguardi a doprovod konvojů. Redaktor Práva se o práci zajímal a odhalil, že jde o velmi podezřelou nabídku.

"Povolení na to mám. Víc vám neřeknu. Ani vám nesmím prozradit, kdo je můj kontakt v Iráku a kdo nás platí," řekl organizátor.

Huněk byl už odsouzen za několik podvodů, včetně úvěrových. Při otázce, kdy nastoupí do výkonu trestu, se však leknul a řekl: "To je moje soukromá věc, do toho vám nic není. Všechno je legální a že jsem podvodník, tvrdí jenom závistivci."

Ambasáda o tom nic nevěděla

Uchazečům Huněk střídavě tvrdil, že bezpečností agentura v Iráku je česká či zahraniční.

O tom, že by v Iráku měla začít působit česká bezpečnostní agentura, nemají na naší ambasádě v Bagdádu vůbec ponětí. "O ničem takovém nevíme, nic takového nešlo ani přes velvyslance," sdělil Právu šéf obchodního oddělení české ambasády Khalil Shamma. Podle bezpečnostního experta Marka Chlíbka by se v případě, že je celá Huňkova akce podvod, nejednalo o nic nového. Náborové podvody proběhly už na Ukrajině, v Bělorusku a v Polsku.

"Vždy to byl jednoznačný podvod s cílem vylákat nějaké vstupní poplatky. Vše bylo zaměřené na naivní a penězuchtivé mladé kluky. Pokud má náborář vážný zájem o kvalitního adepta, tak si jej hýčká a rozhodně nechce nic předem. Peníze získává až z provizí," dodal Chlíbek.

Reklama

Související témata:

Související články

Čechy do Iráku verbuje odsouzený podvodník

Čechy do Iráku verbuje podvodník. Více než dvě stě mužů z Česka chce do Iráku jako bezpečnostní pracovníky poslat pětatřicetiletý Vladimír Huňek z Otrokovic...

Výběr článků

Načítám