Hlavní obsah

Mrtví proti špatnému počasí

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na festivalu v Karlových Varech je tradičně špatné počasí, chvíli pod mrakem, chvíli prší, slunce se zapírá. Naštěstí filmový fesťák je trochu jako levná cestovka, s níž se projedete po celém světě.

Článek

S jedním filmem na Saharu, další vás proti vůli unese do Ruska, můžete skrz plátno nakouknout i na rýžové plantáže do Číny nebo být okradeni v mexických špinavých slumech - pokud ne rovnou ve festivalovém klubu. Vynikajícím filmem, který vás vezme do slunné argentinské (polo)džungle, je snímek Mrtví (Los Muertos) Lisandra Alonsa.

Vargas, čtyřiapadesátiletý muž, je po letech strávených za mřížemi propuštěn z věznice v provincii Corrientes v Argentině. O moc víc se toho na začátku nedozvíme, ve filmu se navíc skoro nemluví. Musíme hledat v obraze, sledovat pomalé vyprávění, kde i sebemenší pohyb tvoří příběh. Ruku na srdce, tahle cesta je pro diváka riskantní, zvlášť, když je zvyklý, že se mu všechno v kdejakém škváru polopatě (a po lopatě) vysvětlí.

Jsme jen svědky Vargasovy cesty zpět do života, kterou popisuje autor s minimalistickým fascinujícím realismem. Vargas se vydá pěšky, chytne stopa, vstoupí do obchodu koupit ženské šaty. Navštíví vesnickou, stárnoucí kurvu a připomíná si, jaké to je být s ženou po letech strávených mezi chlapy v cele - určitě lepší.

Poté dojde k jezeru, odváže loď a vydá se proti proudu ramene řeky. Vargas se pohybuje s takovou samozřejmostí, jako by si tuto cestu nejméně tisíckrát ve vězení vysnil. S napětím sledujeme, co jej čeká za dalším rohem, stromem, co objeví na konci cesty. Svět, který tady nachází, jako by se téměř nezměnil ani během dlouhých let.

Žádné scény zde nejsou příliš inscenované, kolem se rozprostírá běžná argentinská realita chudého venkova a divoké, nebezpečné přírody. Vargas připomíná staré, mnohokrát zraněné zvíře, které instinktivně putuje rozbujelou tropickou květenou. ¨

Fascinující je situace, kdy na okraji řeky chytne zaběhlou kozu. Vargas ukáže, že umí nejenom přirozeně hrát před kamerou, ale zároveň i obratně stáhnout zvíře z kůže. Ale krev se objevuje ještě i ve Vargasových vzpomínkách a flashbacích. Jen místo podřezané kozy v nich leží pohozená těla mladíků, z nichž v džungli vytéká krev, zatímco mouchy se chystají na fiestu. Vargase obestírá temné tajemství. Je vrah? Zabil je on? K čemu přesně došlo před lety v džungli? Je Vargas násilník, nebo je nevinná oběť? Na jak dlouho byl odsouzen? Hledá mír v duši? Vypadá to, že hledá především dceru, která by měla bydlet hluboko v džungli. Jediného člověka, jehož na světě má. Ale lze se vůbec po letech za mřížemi někam vrátit?

Reklama

Výběr článků

Načítám