Hlavní obsah

Mráz schytaly i lesy. Buky, duby i jedle částečně pomrzly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mráz, který zasáhl Česko v minulých dnech, bude mít kromě ovocných stromů a révy vinné negativní vliv také na lesy. Čerstvě rašící pupeny buků, dubů i jedlí, tedy citlivějších dřevin, jsou spálené. Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se přirozeně obnoví. Na masivní semenné roky dubů a buků se může čekat dalších sedm let.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Výrazné ochlazení v Česku. Na snímku z 19. dubna 2024 krajina kolem obce Kvilda

Článek

„Letošní výsadby ještě nejsou narašené, ale ty loňské, které jsou zakořeněné, tak tím, jak bylo dva týdny před mrazy velmi teplé období, tak buky, duby i jedle částečně pomrzly a nový přírůst je spálený. Během května se musí znovu olistit. Nezničí je to kompletně, ale omezí letošní přírůsty,“ řekl v sobotu Petr Macháček z hořovické divize Vojenských lesů a statků ČR (VLS).

Podle něj bude navíc špatný semenný rok. „Vypadalo to, že budou krásně kvést duby i buky, měly narašeny spousty květů, ale mráz je spálil. Takže příští rok nebude tolik přirozené obnovy a budeme muset počkat na další semenný rok,“ dodal.

VLS ještě před mrazem předpokládaly, že velké květy dubů a buků pokryjí semeny porosty a příští rok vyraší v lesích spousta semenáčků. U dubu může být další semenný rok klidně až za sedm let, řekl Macháček. Semena vylétají na podzim a na jaře začnou klíčit.

Stovky hořících svící pomohly vinařům zachránit úrodu hroznů

Domácí

„Je to škoda, protože byly pěkně nakvetlé duby i buky, bylo by hodně semen, ale vypadá to, že všechno pomrzlo. Nebude semenný rok, takže i to přirozené zmlazení a obnova, které my teď v hospodaření preferujeme, budou zase o rok posunuté, protože nebude semenný materiál, který by nalétal do porostů,“ řekl ředitel hořovické divize VLS David Novotný. Podle něj dub neměl semenný rok už dvě léta a buk čtyři roky.

Mráz podle Macháčka působí zhruba do tří metrů a nejvíce poškodil mladé duby a buky a také stromy na volné ploše. „Koruny na návětrných stranách jsou také spálené, doufejme, že v porostech nebudou tolik,“ uvedl.

Právě na buky a duby VLS hodně sází. Projektem Life Adapt Brdy chtějí vytvořit stabilnější porosty s bohatou druhovou i prostorovou strukturou, které budou lépe odolávat klimatickým změnám i třeba kůrovci. Po 100 letech by mělo být v Brdech místo současných 80 procent už jen 40 procent smrku a zbytek buk, dub, borovice a modřín, ale i jeřáby a břízy.

„Jehličnanů se mráz téměř nedotkl, kromě jedle, která je na něj citlivá,“ uvedl Macháček. Modřínům mráz nevadí.

Letošní úroda borůvek zatím není jasná. „Uvidíme, jestli to, co už je nakvetlé, odkvete. Ale je vidět, že listy to moc nespálilo. Ty nakvetlé keříky možná opadají, ale ty, co ještě nebyly, tak tam nějaká úroda ve vyšších polohách bude, ale je to ještě předčasné,“ dodal.

Na podhoubí podle Macháčka neměly mrazy vliv. „Houby jsou teď ještě v klidu, ty potřebují hlavně vlhko,“ dodal.

Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám