Hlavní obsah

Moučková odstoupila z funkce šéfky Sokola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hana Moučková odstoupila z funkce starostky České obce sokolské. Oznámila to v sobotu na mimořádném jednání výboru obce, které se koná kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hana Moučková (na snímku z 8. listopadu 2022) odstoupila z funkce starostky České obce sokolské

Článek

„Odstupuji z pozice starostky České obce sokolské a člena představenstva ČOS. Toto rozhodnutí jsem zvažovala od samého začátku, ale jsem přesvědčena, že rezignace obratem nebyla namístě a pro fungování Sokola dobrá,“ píše Moučková ve vyjádření, které rozdala na mimořádném jednání výboru České obce sokolské.

Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, škoda je nejméně 40 milionů korun. Vedením ČOS by měl být dočasně pověřen první místostarosta Martin Chlumský. Nového starostu by měl zvolit výbor ČOS 27. dubna.

Během jednání, které probíhá už celý den od devíti hodin ráno, se vzdal mandátu další člen předsednictva Jan Boris Uhlíř. Reagoval tak na výsledek ankety mezi členy výboru, v níž jako jediný nezískal důvěru. Nakonec výbor vyslovil důvěru zbývajícím 11 členům předsednictva organizace.

Skončil i další funkcionář

Na vlastní žádost dnes skončil i ředitel Kanceláře ČOS Marek Tesař. Jako důvod uvedl chování a postoj spolupracovníků a spolku k odstupující starostce Moučkové.

Po odvolání Moučkové volala řada starostů Sokola. Někteří ráno při příchodu do Tyršova domu novinářům řekli, že je pro ně celá situace pořád velký šok. „Myslím si, že byla hlavně způsobena Sokolu velká morální škoda, a ta se bude těžko napravovat,“ řekla starostka Sokolské župy Valašské Pavlína Frýdlová.

Milan Cimfl z župy Východočeské – Pippichovy novinářům řekl, že jde na výbor s tím, že odvolají všechny, kteří situaci způsobili. Je podle něj nepravděpodobné, že tři měsíce před Všesokolským sletem odvolají celé předsednictvo Sokola, které tvoří 13 lidí. „Ale uděláme to hnedka po něm,“ řekl.

Jezdily spolu na dovolené

Podle části starostů je Moučková jednoznačně odpovědná za skandál, který propukl v lednu, kdy policie obvinila z úvěrového podvodu ve výši 40 milionů korun její osobní asistentku Elišku C.

Ta si pak přímo v sídle této organizace v Tyršově domě v Praze vzala počátkem února život. Šlo přitom o ženu s opakovanou trestní minulostí včetně právě úvěrových podvodů.

Navíc měla na krku několik exekucí v řádech milionů korun, které pak dokonce řešila v rámci korespondence se soudem pod hlavičkou Sokola. Přesto ji Moučková a výběrová komise, kterou Moučková vedla, koncem roku 2019 vybrala do funkce sekretářky ČOS a zároveň osobní asistentky starostky.

Sestra Moučková už prostě nemá v čele ČOS co pohledávat
starosta Sokola v Praze na Lhotce František Beneš

Eliška C. pak působila ve vedení Sokola čtyři roky, během nichž si získala důvěru Moučkové, a dokonce navázaly kamarádský vztah – byly spolu několikrát na dovolené či soukromých zájezdech.

Během této doby se ale asistentka rozhodla své předchozí milionové dluhy sanovat pomocí dalších podvodů, když přímo v těsné blízkosti Moučkové, s níž sdílela kancelář, vyvedla z účtů Sokola desítky milionů korun.

Sokolové chtějí kvůli rozkrádání spolku hlavu své šéfky

Domácí

Za peníze si podle pořadu Reportéři ČT kupovala luxusní kabelky, šperky, oblečení a dovolené. Například na dovolené v Dubaji byla společně s Moučkovou.

Měla dokonce oprávnění zadávat platby z účtu organizace u Komerční banky, převáděla je na účet Světového svazu sokolstva a odtud na svůj soukromý účet.

Škoda už 50 milionů

Mluvčí pražské policie Jan Daněk 8. února upřesnil, že škoda je nejméně 40 milionů korun, podle informací Novinek už se ale mezitím přehoupla přes 50 milionů, o čemž prý vedení Sokola informovali sami kriminalisté. Vyšetřování podle Daňka pokračuje dál, jedna z podezřelých zemřela, ale okruh podezřelých nebyl uzavřen.

Obvinění asistentky padlo 18. ledna, podnět kvůli podezřelým transakcím dal policii Finanční analytický úřad.

Podle řady starostů Sokola Moučková nese hlavní díl odpovědnosti za tuto velkou finanční ztrátu v době, kdy přitom Sokol připravuje XVII. všesokolský slet.

„Sestra Moučková už prostě nemá v čele ČOS co pohledávat,“ uvedl například starosta pražského TJ Sokol Lhotka a právník František Beneš.

Sokol se novou módní kolekcí posunul do 21. století

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám