Hlavní obsah

Moravský Krumlov dokončil silnici k epopeji, kterou už ale nemá

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Nepříznivé ohlasy, které návštěvníci Slovanské epopeje měli v létě k objížďce v Moravském Krumlově na Znojemsku, už neplatí. Město má od středy dokončený silniční průtah centrem. Co ale nemá, je cíl cesty letních turistů, vlastní epopej.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Moravský Krumlov má nový silniční průtah, ale nemá epopej.

Článek

Ve středu odpoledne hejtman Michal Hašek se starostou Tomášem Třetinou (TOP 09) slavnostně otevřeli dokončený silniční průtah. Nová vozovka nahradila řidiči proklínaný tankodrom v centru města. Ulevila místním řidičům a nabízí podstatně pohodlnější příjezd k zámku, dlouholetému místu vystavení nedávno odvezené epopeje. Špatný stav cesty a složité objížďky byly v létě terčem kritiky turistů.

“Nebyli to jen turisté, zoufalý stav silnice byl skutečně jednou z věcí, které nám vytýkali. To se podařilo napravit, přesto to k záchraně epopeje nepomohlo,” řekl starosta. Podle něj by bylo špatné tvrzení, že silniční průtah městem vznikl jen pro návštěvníky epopeje. Plány na opravu osmdesát let staré silnice začaly vznikat před více než pěti lety .

“V posledních dnech nepanuje v Moravském Krumlově dobrá nálada, a proto jsem rád, že jsem do města přivezl dobrou zprávu. Stavba, která měla skončit 4. prosince, je dokončena, navíc za cenu o 43 procent nižší, než s jakou spočítali projektanti,” řekl hejtman při otevření cesty.

Po dokončení nové vozovky se chce zaměřit na jednání o zámku a epopeji.

Silniční průtah Moravským Krumlovem představuje 1 169 metrů nové vozovky, která je v centru města rozšířena o zastávky pro autobusy. Náměstí přitom již neslouží pro jejich dlouhá parkování, k tomu účelu je vyhrazeno parkoviště autobusového nádraží.

Kraj do výstavby komunikace vložil necelých šestačtyřicet miliónů korun, město přidalo dalších 10,7 miliónu. Výstavba byla rozdělena na tři etapy, přesto se pochopitelně projevila na dopravě ve městě. Třeba v okamžiku, kdy bagr na staveništi odkryl bombu z druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám