Hlavní obsah

Monarchisté pochodovali s portréty císaře Františka Josefa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za doprovodu balkánské dechovky a za pobaveného zájmu kolemjdoucích prošel v pondělí odpoledne Prahou průvod zastánců monarchie. Monarchisté nesli prapory s portrétem císaře Františka Josefa a provolávali hesla "Ať žije král" nebo "Nevolte šašky, volte krále".

Foto: PRÁVO - Miroslav Homola
Článek

Příští hlavou státu by podle nich totiž měl být profesionál, který je ke svému úřadu vychováván od mládí. "Nemyslíme si, že by naše cíle byly reálné, ale o to víc nás to baví," popsal náladu celé akce jeden z pořadatelů, spisovatel Petr Placák.

Protože se k průvodu chvílemi přidávali zvědaví turisté, bylo těžké odhadnout přesný počet účastníků. Policisté tipovali až 150 lidí. Pochod, který vyrazil od sochy sv. Václava, došel až na Pražský hrad a byl symbolicky ukončen pod pomníkem prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Tři členové průvodu v historických kostýmech, připomínajících husitské bojovníky, se dokonce zúčastnili slavnostní výměny stráží před Matyášovou bránou.

V úterý akce pokračuje koncertem

Nadšení účastníků nezkalila ani skutečnost, že francouzská hudební skupina Sergent Pepere, která celý pochod doprovázela, se od monarchistické myšlenky distancovala hesly "Nejsem monarchista" nebo "Sergent Pepere za republiku".

Průvod byl součástí akce Za monarchii, která vyvrcholí v úterý večer rockovým koncertem v pražské Lucerně. Vystoupí například skupiny Echt!, Tony Ducháček, Garage a Velvet Underground Revival. Pokud se koncert povede, bude se podle Placáka konat každoročně až do doby, než na český trůn opět usedne král.

K monarchistům se hlásí řada osobností českého kulturního a veřejného života. Názor, že panovník bude zárukou, že se česká společnost nepodvolí diktátu ekonomických sil, nýbrž že bude ctít i nadčasové hodnoty, hájí podle údajů na internetové stránce monarchistů například spisovatelé Ludvík Vaculík a Jáchym Topol či herec Jiří Lábus.

Reklama

Výběr článků

Načítám