Hlavní obsah

Mniši z Teplé osm tisíc hektarů nevysoudili

Právo, Oldřich Danda

Soudy po celé republice začaly rozplétat složité případy církevních restitucí. Sporů by mělo být do pěti set a již se objevily první rozsudky. Zajímavý je spor mezi Státním pozemkovým úřadem (SPÚ) a premonstrátským klášterem v Teplé u Mariánských Lázní o zhruba osm tisíc hektarů lesů, polí a luk.

Foto: Eva Martínková, Právo

Premonstrátský klášter Teplá

Článek

Plzeňský soudce Karel Svoboda loni v listopadu potvrdil názor úřadu, že tepelští premonstráti mají smůlu, protože pozemky jim konfiskovaly úřady Čs. republiky již v roce 1926. Právu se nyní dostal do ruky písemný rozsudek.

Případ není zcela jednoznačný a je možné, že soudy vyšších stupňů, ke kterým se premonstráti už odvolali, přinesou opačný verdikt.

Stát chtěl vše vrátit, ale nestihl to

Mniši totiž argumentují tím, že čs. úřady sice v rámci první pozemkové reformy přepsaly klášterní majetek na stát v pozemkových knihách, ale fakticky pozemky převzal až komunistický režim společně s klášterním komplexem v Teplé po 25. únoru 1948. Tedy v době, o které zákon o církevních restitucích mluví jako o období majetkových křivd a přikazuje takové majetky ve státním vlastnictví církevním subjektům vydávat.

Máme rozhodnutí ministerstva zemědělství z 25. září 1938
opat Filip Zdeněk Lobkowicz

„My jsme klášter i pozemky museli předat až v říjnu roku 1948,“ řekl Právu tepelský opat Filip Zdeněk Lobkowicz. Podle soudce ale prvorepublikové právo jasně definovalo, že majetek přechází na jiného vlastníka už pouhým zápisem v pozemkových knihách, v tomto případě tedy už v roce 1926, mimo dosah restitučního zákona. „Pokud po únoru 1948 byl proveden opětovný zábor nebo pokud se stát držby konfiskátu ujal až po únoru 1948, ujal se výkonu vlastnického práva, které mu náleželo již od roku 1926,“ stojí v rozsudku.

Mniši ale argumentují tím, že prvorepublikové ministerstvo zemědělství jim přislíbilo, že je znovu zanese do pozemkových knih jako majitele. „My máme rozhodnutí ministerstva zemědělství z 25. září 1938, že zápisy, kterými se majetek převáděl na stát, mají být zrušeny. Ale bohužel kvůli historickým událostem k přepisu v knihách nikdy nedošlo,“ uvedl opat Lobkowicz. Má na mysli fakt, že půl roku poté pohraničí, kde pozemky premonstrátům patřily, zabralo nacistické Německo.

Jen korespondence

Ale ani s tímto argumentem neuspěli, podle soudce nejde o úřední rozhodnutí. „Z tohoto dopisu je naprosto zřetelné, že se jedná o korespondenci, a nikoli o rozhodnutí o vynětí konkrétních pozemků ze záboru,“ uvedl soudce.

Poté, co stát v roce 1948 vyhnal premonstráty z kláštera v Teplé, nabídl jeho prostory k užívání armádě. Premonstráti se do Teplé vrátili začátkem 90. let, kdy jim stát podle výčtového zákona schváleného Federálním shromážděním klášter vrátil společně s několikahektarovým parkem. Mniši zdevastovaný klášter částečně opravili a provádějí tam turisty. Rekonstrukce si zatím vyžádala půl miliardy korun.

Podle opata by navrácený majetek mohl pomoci k další opravě kláštera, ale také by díky němu mohli nabídnout řadu pracovních míst. Věří, že i když se k majetku nedostanou, klášter i tak dají dohromady. „Zatím jsme to utáhli, a tak to potáhneme i dál, ale doufáme, že spravedlnost zvítězí,“ dodal opat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám