Hlavní obsah

Místo zraněného pacienta dostává srdce náhradník

Právo, Jan Martinek

Srdce, pro které si do pražského IKEM jel minulé úterý pacient z jižních Čech a kvůli dopravní nehodě na transplantaci nedojel, zřejmě připadlo náhradníkovi. Taková je praxe v případech, kdy pacient nemůže z nějakého důvodu transplantaci podstoupit.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový transport srdce

Článek

„Transport pacienta před transplantací srdce, jater nebo plic se děje vždy ještě před odběrem orgánu. To je proto, že můžeme před samotnou transplantací zjistit, že pacient není schopen transplantaci podstoupit a musí se přivolat jiný pacient,“ řekl Právu přednosta transplantačního centra v IKEM Ondřej Viklický. „U rizikových pacientů se proto přivolávají někdy i náhradníci. Vyvarujeme se tak ztráty drahocenného orgánu,“ uvedl.

Defibrilátor zachránil fotbalistovi Eriksenovi život. Dva výrostci v Anglii pak další zničili

Evropa

Také hlavní kardiolog IKEM Jan Pirk potvrdil, že v takových případech se orgán poskytne jinému pacientovi. „Obyčejně se sežene náhradník. Lidí, kteří čekají na transplantaci srdce, je mnohem víc,“ řekl Právu.

Ke konkrétnímu případu se vyjadřovat nechtěl. „V případě transplantací ledvin je více času a pacienti se přivolávají až po odběru,“ doplnil Viklický. Mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová ve středu Právu potvrdila, že pacient, který v důsledku nehody nemohl transplantaci podstoupit, se vrací na čekací listinu.

Letos druhý případ

Havárie se stala v úterý kolem dopolední desáté hodiny. Do sanitky, která pacienta do IKEM převážela, nabourala na Příbramsku dodávka, která houkajícímu vozu nedala přednost. Vrtulník pacienta převezl do pražské nemocnice Motol se středně těžkým zraněním.

Přijďte po pandemii, slyšel od lékařů muž. Teď mu hrozí transplantace jater

Domácí

Byla to letos už druhá dopravní nehoda, kterou odnesl zájemce o transplantaci. V dubnu do sanitky, která do IKEM převážela pacienta čekajícího na nové srdce, narazilo osobní auto ve středočeských Úvalech. Pacient vyvázl s tržnou ranou na hlavě a jiná sanitka ho do IKEM odvezla hned po nehodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám