Hlavní obsah

Místo vězňů se do Říčan budou stěhovat policisté

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říčany

Nedostavěná věznice na okraji Říčan u Prahy se nakonec stane novým sídlem středočeské policie. Její vedení tento týden potvrdilo, že se počítá se stěhováním. Zatím má krajské policejní ředitelství sídlo na pražské Zbraslavi, ale za pár let by se mělo zhruba 800 až 900 lidí přesunout právě do Říčan.

Foto: Radek Plavecký, Město Říčany, Právo

Středočeští policisté (na snímku při cvičném zásahu) se mají stěhovat do Říčan.

Článek

„Výstavba nového krajského ředitelství v Říčanech je vládou zařazena do Národního investičního plánu a s jeho výstavbou by mělo být započato v roce 2022. Záměrem je, aby se do nově postaveného objektu přestěhovalo celé krajské ředitelství,“ potvrdila mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Teď se čeká na architektonickou studii. Ta zatím nebyla zadána. Policie ale jako reálný termín pro stěhování uvádí roky 2023 až 2025. Dosud vznikla zastavovací a objemová studie areálu, která počítá s pěti budovami včetně parkovacího domu. Součástí budou i tělocvična s venkovním hřištěm, ubytovna a jídelna. „Stali jsme se majitelem pozemku. V březnu bychom chtěli pozemek vyčistit a zaměřit,“ popsal nejbližší plány ředitel policie Václav Kučera.

Končící šéf kriminálky Foit: Už jsem unavený

Krimi

Přesun strážců zákona na území středních Čech, navíc do rychle se rozvíjející, a tedy i kriminalitou často sužované oblasti, je podle vedení radnice v Říčanech výhodný. Tím se konečně oživí už desítky let nevyužívaný pozemek, kde měla původně stát věznice.

Foto: Radek Plavecký, Město Říčany, Právo

Nedostavěná věznice v Říčanech se přestaví na policejní centrum (ve výřezu).

Rozlehlý areál přešel od ministerstva spravedlnosti právě do vlastnictví Policie ČR. Ta chce prostor využít i k výstavbě ubytovny zhruba pro 80 lidí, aby mohla při náborech neustále chybějících policistů nabídnout i bydlení, což by mohlo mladé začínající policisty motivovat k nástupu do služby.

V neposlední řadě bude pro město výhodou, že se tady budou pohybovat uniformovaní policisté. „Zvlášť nyní, kdy veřejnost znepokojuje série vloupání do rodinných domů, bychom se měli soustředit na akceleraci přípravy projektu. Výstavba krajského centra mimo Prahu je jedna z cest ke zvýšení bezpečnosti,“ doufá starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město).

Policie zadržela několik lidí podezřelých z vloupání v okolí Prahy

Krimi

Podle ředitele Václava Kučery by měla výstavba areálu za necelé dvě miliardy korun probíhat postupně. „Jako první by se mohla přesunout zásahová jednotka v počtu asi 60 osob, následovat bude dalších asi 800 zaměstnanců,“ doplnil Kučera.

Výhodou areálu bude blízké napojení na budoucí Pražský okruh na mimoúrovňové křižovatce v Lipanech. V rámci projektu by se měla postavit i propojovací komunikace mezi Kolovratskou ulicí a rezidenční lokalitou Na Vysoké a také nové přímé propojení mezi ulicí Kolovratská a mimoúrovňovou křižovatkou 511 u Lipan.

Podle mluvčí říčanské radnice Kateřiny Lauerové druhou menší část celkem osmihektarového pozemku využije středisko správy a údržby dálnic včetně dálničního oddělení policie. Kromě administrativní budovy tu mají být dílny, garáže a zařízení pro techniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám