Hlavní obsah

Místo helmy airbag na krk. Cyklistická sezóna je tady

Novinky, kl, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S příchodem jara začíná sezóna jízdních kol a cyklisté se letos mohou opět těšit na několik nových vychytávek a novinek. Mezi ně patří airbag na kolo, lepený dres, ručně dělané kolo či 3D trenažér, na kterém si mohou návštěvníci veletrhu For Bikes vyzkoušet jízdu v městském provozu.

Místo helmy airbag na krk. Cyklistická sezóna je tadyVideo: Novinky

 
Článek

Airbag zná asi každý jako bezpečnostní opatření u aut, málokdo ale ví, že takový airbag už existuje i na kolo. Cyklista ho má na sobě v podobě límce, který ochrání jezdcovu hlavu před pádem.

„Je tam elektronický systém, který vyhodnotí, jak je pád vážný. Když elektronika vyhodnotí, že je to nebezpečné, tak je tam patrona, která v tom límci odpálí airbag, a během vteřiny se vám nafoukne kolem hlavy, daleko dřív, než by došlo k pádu,“ představil Novinkám vychytávku Ondřej Brunecký z firmy Cyklospeciality.

Foto: Novinky

Airback se nafoukne kolem hlavy během setiny vteřiny.

Límcový airbag je podle Bruneckého ještě efektivnější než ochranná helma, navíc s sebou nemusíte nic nosit. Vhodný je také pro ženy, které kvůli účesu helmy nosí nerady. Nevýhodou je naopak cena, která se pohybuje mezi 7 a 8 tisíci korun.

Ručně vyráběné kolo za statisíce

Mnohem více byste si však připlatili, pokud by se vám zalíbilo kompletně ručně vyrobené kolo. Jedná se o silniční kolo Colnago, jehož specialitou je právě ruční výroba. „Dneska se všechno vyrábí na Tchaj-wanu, všechno lisují stroje, a právě proto je ta originalita toho kola v tom, že je opravdu od začátku do konce ručně vyrobené, včetně lakování a všech postupů, které k tomu náleží,“ říká Petr Benčík z firmy procycle.cz.

Foto: Novinky

Ručně vyráběné kolo stojí okolo čtyřset tisíc korun.

Za jeho originalitu si však budete muset připlatit – jeho cena se pohybuje od 350 do 400 tisíc korun. Benčík ale připomíná, že kolo je hlavně radost, a ne závod o to, jestli umí něco lepšího, přestože vychytávek nabízí spousty.

Kromě bezpečnostních výrobků a kuriozit si na veletrhu, který probíhá o víkendu v pražských Letňanech, návštěvníci mohou pořídit také speciální oblečení pro cyklisty. „Specializujeme se nyní na lepené švy, je to spojení dvou materiálů k sobě technologií lepicích pásek nebo silikonových proužků, které se spojují určitým tlakem a teplotou. Používají se na ně kvalitnější a dražší materiály, kde je lepší odvod potu od těla, rychleji to schne a materiály se dají slepovat k sobě,“ řekl Milan Fridrich z firmy Atex.

Podle něj prádlo používá reprezentace sportu sky running, triatlonisté Filip Ospalý a Vendula Flintová, nebo také veslař Ondřej Synek.

Foto: Novinky

Díky virtuální realitě si mohou lidé jízdu ve městě vyzkoušet nanečisto.

3D trenažér pro jízdu po boku aut

Pokud máte rádi cyklistiku, ale bojíte se na kole zařadit se do hustého městského provozu, můžete svůj strach odbourat v rámci kampaně Čistou stopou Prahou. Ta nabízí na veletrhu 3D trenažér, který návštěvníkům poskytuje virtuální zážitek z provozu v běžných dopravních situacích, se kterými se cyklista ve městě může setkat. Kromě Prahy si mohou návštěvníci vyzkoušet další dvě evropská města.

„Je to natáčeno normálně v dopravním provozu bez uzavírek a bez figurantů. Samozřejmě virtuální realita má nějaká omezení, ale člověk může zažít to, že ho předjíždí auto, že musí zastavit na přechodu, že tam jede tramvaj, všechno, co v reálu ve městě je,“ řekl koordinátor kampaně Lukáš Eršil.

Veletrh For Bikes probíhá od pátku do neděle 8. dubna na výstavišti v pražských Letňanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám