Hlavní obsah

Místa, kde sinice brání koupání

Právo, ČTK, per, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplé počasí posledních dnů podporuje v přírodních koupalištích růst sinic. Přesto hygienici vyhlašují v České republice zákaz koupání spíše ojediněle (viz tabulka níže). Růst nebezpečných sinic poněkud zbrzdily nižší teploty na začátku léta. Hygienici však upozorňují, že pokud bude teplé počasí trvat déle, kvalita vody se zhorší.

Foto: město Dobruška (archiv)
Článek

Sinicím se daří zejména v teplé stojaté vodě. Kvalitu vody v koupalištích by měli pozorně sledovat zvláště citliví lidé a rizikové skupiny - děti či těhotné ženy.

Koupaliště se zákazem
Podhájí na Domažlicku
Máchovo jezero na Českolipsku
koupaliště v České Lípě-Dubici
přehrada Skalka u Chebu
Habrovický rybník na Ústecku
Divoká Orlice na Rychnovsku
Kletná na Novojičínsku
Brněnská přehrada

Ačkoliv v Máchově jezeře platí kvůli toxickým sinicím zákaz koupání, stovky lidí se tam vody během horkého víkendu nebály. Na plážích jich však proti době, kdy je voda v pořádku, byla přibližně polovina. Za sobotu a neděli jich tam přišlo dohromady téměř 5000. ČTK to včera řekl Vladimír Hart, ředitel společnosti Regio, jež tu provozuje dvě největší pláže - hlavní pláž a Klůček.

Pomůže včasné osprchování

"Lidé se vykoupali v jezeře a pak osprchovali v pitné vodě na hlavní pláži a v užitkové vodě ze studny na Klůčku," dodal Hart. Právě omytí v nezávadné vodě snižuje nebezpečí, že rekreanty postihnou žaludeční potíže a kožní vyrážky nebo alergie, vyvolané toxickými sinicemi.

Podle Pavly Procházkové z českolipského pracoviště Krajské hygienické stanice v Liberci překračuje množství toxických sinic povolenou hranici přibližně o polovinu. "Pokud se zdravý člověk v Máchově jezeře vykoupe a rychle se umyje pod sprchou, nic tragického ho nepotká," dodala Procházková.

Do Brněnské přehrady jen otrlejší

Do Brněnské přehrady v současnosti doslova potažené "špenátovým" kobercem vlezou už jen otrlejší. Nicméně v místě Kozí horka zpravodaj Práva v sobotu odpoledne viděl ve vodě dva skotačící brášky, které jejich matka polila čistou vodou z kanystru, až vylezli ven.

"Přijeli jsme na chatu k příbuzným a kluci hrozně chtěli do vody, neviděla jsem jinou možnost," říká mladá matka. O kus dál se koupal mladý pár.

Muž nejdříve rozčeřil vodu, aby narušil ze sinic vytvořený povlak, a dívka se pak rychle namočila. "Žádné vyrážky jsem nikdy neměla, média to trochu dramatizují. Ale doma se hned osprchuju," dodala.

Anketa

Zjišťujete si před koupáním v přírodě kvalitu vody?
Ano
60,4 %
Ne
39,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám