Hlavní obsah

Mírně se ochladí, pak ale léto vypukne naplno

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadcházejících čtyřech týdnech bude v Česku stále panovat nadprůměrně teplé počasí. Meteorologové nicméně upozornili, že v druhé polovině května rtuť v teploměrech oproti současným hodnotám mírně klesne, pak ale léto vypukne naplno. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Článek

„Celé období od 7. května do 3. června 2018 bude teplotně nadprůměrné až průměrné,“ uvedli meteorologové.

Podle nich bude nadcházející týden teplotně nadprůměrný. „Minimální noční teploty vzduchu se budou pohybovat zpočátku kolem 8 °C, na konci týdne od 14 do 9 °C. Maximální denní teploty budou stoupat na 21 až 27 °C,“ stojí ve výhledu.

Ostatní dva týdny období budou pravděpodobně lehce nadprůměrné s minimální teplotou kolem 10 °C. Ve druhém týdnu nicméně podle výhledu mírně průměrné teploty klesnou, stále se však budou proti předchozím létům držet v nadprůměrných hodnotách.

Následně budou teploty opět stoupat. „Ve třetím týdnu období vychází maximální teploty kolem 21 °C a v posledním týdnu kolem 24 °C,“ zdůraznili meteorologové.

Déšť počasí nepokazí

Srážkově očekávají meteorologové celé období průměrné až podprůměrné. „Nejvíce srážek by mělo spadnout v týdnu od 21. do 27. května s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 19 mm,“ zdůraznili meteorologové.

„Pravděpodobně nejméně srážek spadne ve druhém týdnu období, kolem 9 mm,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 23. dubna do 20. května v letech 1981 až 2010 byla 14,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 66 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám