Hlavní obsah

Mírná zima zvýší riziko výskytu klíšťat, varuje hlavní hygienik

Novinky, val

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před zvýšeným rizikem výskytu klíšťat, který pravděpodobně zapříčiní letošní mírná zima. Lidé by podle něj neměli podcenit prevenci.

Foto: Právo

Klíště

Článek

„S teplým počasím každoročně přichází četný výskyt klíšťat, která mohou na člověka přenést závažná onemocnění – lymeskou boreliózu či klíšťovou encefalitidu. Jedinou účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování,“ informovalo ministerstvo zdravotnictví.

„Kvůli mírné zimě hrozí letos přemnožení klíšťat. Ministerstvo zdravotnictví proto vyzývá občany, aby tato rizika nepodceňovali a dali se včas očkovat. Právě nyní je vhodná doba,“ uvedlo dále.

Nízká proočkovanost

Podle Valenty bylo v loňském roce hlášeno 625 případů klíšťové encefalitidy, tedy o 52 případů víc než v roce 2012. Dva lidé na toto onemocnění zemřeli.

„V České republice se proočkovanost populace proti klíšťové encefalitidě pohybuje kolem 23 %. Vzhledem k tomu, že se v naší zemi vyskytuje nejvíce případů tohoto onemocnění v Evropské unii, je procento proočkovanosti velmi nízké. Očkování je přitom jedinou účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě, která je velmi nebezpečná a mívá závažné, ne-li fatální následky,“ upozornil Valenta.

„Apelujeme, aby lidé nepodceňovali prevenci, dali se očkovat a prospěli tak nejen sobě, ale i celému zdravotnímu systému,“ dodal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, podle kterého vyjde léčba jednoho pacienta s encefalitidou průměrně na 14 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám