Hlavní obsah

Ministryně Nováková se zbavuje podnikání jen pomalu

Právo, Adéla Jelínková

Na konci července uplynula čerstvé ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO) třicetidenní lhůta k tomu, aby se zbavila funkcí ve statutárních orgánech svých čtyř společností, které vlastní. Ukládá jí to zákon o střetu zájmů. Jak zjistilo Právo z obchodního rejstříku, zatím tak učinila pouze ve třech případech, kdy jí v čele představenstva či na pozici jednatelky nahradil její syn Jiří Novák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková

Článek

Ve čtvrté firmě Sluno Corporation zůstává i měsíc a půl po svém jmenování jednatelkou. Mohla se tak dopustit přestupku, za který jí hrozí až čtvrtmiliónová sankce.

Podle její mluvčí Štěpánky Filipové ale i tento post Nováková řeší. Společnost navíc prý nevyvíjí žádnou činnost. Činnost firmy ale nemá na možný přestupek žádný vliv. „Ministryně na funkci jednatelky rezignovala a svolala valnou hromadu za účelem likvidace firmy. Zánik funkce se odvíjí od těchto procesů,“ poznamenala pro Právo Filipová.

Ani o svolání valné hromady a jejích výsledcích ale obchodní rejstřík neinformuje. Poslední dokument byl do systému přidán před třemi dny. Českému rozhlasu Nováková tvrdila, že valnou hromadu svolala 31. července. Právu ale ministryně milionářka, která před nástupem na ministerstvo působila jako viceprezidentka Hospodářské komory a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky, na podrobné otázky týkající se jejího podnikání nereagovala.

Jak to konkrétně bude, ministryně s rodinou vylaďuje
Štepánka Filipová, mluvčí

Nováková podniká v Praze a na Ostravsku, kde momentálně (spolu)vlastní čtyři společnosti zaměřující se na stavby, informační systémy nebo speciální softwary.

Například její firma U & Sluno, dodávající systémy obchodníkům, má stamiliónový obrat a desetimiliónový zisk.

Po svém vstupu do politiky v médiích prohlásila, že se podílů ve svých firmách zbaví. Zákon jí to ale nenařizuje. Zatím tak učinila pouze v případě pražské mateřské školy Villa Luna, opět ve prospěch svého syna. Ministryně kromě toho stoprocentně vlastní výše uvedenou společnosti U & Sluno, kvůli níž je vzhledem k předmětu podnikání nejvíce kritizována.

Střet zájmů?

Obchodníkům nabízí například pokladní systémy a softwarová řešení, ale i poradenství, jenže pravidla pro obchody nastavuje právě ministerstvo průmyslu.

Mluvčí Filipová Právu sdělila, že jejího stoprocentního podílu ve společnosti U & Sluno by se měl ujmout opět syn Jiří Novák. „Jak to konkrétně bude, ministryně s rodinou vylaďuje,“ uvedla.

Dále je stoprocentní majitelkou firmy Pozemky pod Hostýnem, z třiceti procent rovněž spoluvlastní společnost Break2win, která vyvinula software na analýzu tenisových zápasů. Společníkem Novákové v této firmě je i předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Zákon o střetu zájmů, vyjma nařízení o neslučitelnosti funkcí, také říká, že veřejný funkcionář nesmí nikdy upřednostnit osobní zájem nad veřejným – například skrze využití svého postavení, pravomoci nebo informací získaných při výkonu funkce.

„I kdyby se tedy ministryně podílů zbavila (předpokládejme převedení na osobu blízkou), vznikalo by, vzhledem k podnikatelskému zaměření společnosti U & Sluno, stále vážné podezření, že bude využívat svého postavení ku prospěchu právě těchto společností, ve kterých působí její rodina nebo jiné osoby blízké. Tento faktický střet zájmů by pak velmi těžko vyvracela,“ řekl Právu právník Petr Leyer z nevládní neziskové organizace Transparency International.

Doplnil, že společnosti, ve kterých veřejný funkcionář vlastní více než čtvrtinový obchodní podíl, jsou navíc vyloučeny z veřejných zakázek a přijímání dotací.

Z veřejných zdrojů je patrné, že společnosti Novákové se veřejných soutěží neúčastní, Nováková je také, dle vlastních slov, zapřisáhlou odpůrkyní dotací.

Média ale přesto nedávno přišla s informací, že společnost U & Sluno před dvěma roky získala desetimiliónovou dotací právě od ministerstva průmyslu, nedodržela ale přitom podmínky pro vyplácení. Ministryně po medializaci případu sdělila, že firma od dotace odstoupí. Stejné společnosti byla přiklepnuta pětimiliónová dotace i v roce 2014, podle ministryně se ale firma opět rozhodla od dotace odstoupit – ještě před jejím vyplacením.

Reklama

Výběr článků

Načítám