Hlavní obsah

Ministryně Emmerová se omluví pojišťovnám

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová v rozhlase veřejně prohlásila, že se zdravotním pojišťovnám omluví za chybu, jejichž důsledek byl pokles vlivu rozhodování pojišťoven o nákupu drahé techniky pro nemocnice. "Ředitelé pojišťoven mají pravdu. Zjistila jsem závažné nedostatky v nově napsaném statutu komise, za to se ředitelům pojišťoven omluvím," prohlásila ve středu Emmerová.

Foto: Mladý týnišťský big band (archiv)

Novoroční koncert Mladého týnišťského big bandu.

Článek

Stalo se tak jen dva dny poté, co pojišťovny na společné tiskové konferenci oznámily, že vystupují z přístrojové komise ministerstva zdravotnictví, protože jejich vliv v ní klesl.

Navíc kritizovaly "podivné praktiky", kdy například komise rozhodne o zamítnutí nákupu techniky, protože v jiném okrese tato technika je a přitom není zcela využita, a ministerstvo změní rozhodnutí komise a nákup povolí.

Emmerová dodala, že v případě složení komise vzniklo "určité nedopatření ze strany úředníků ministerstva zdravotnictví" a vyvodí z něj důsledky. Zřejmě to budou personální změny na ministerstvu u úředníků, kteří mají komisi na starosti.

Ministryně chce nově rozšířenou komisi vrátit k původnímu počtu i zastoupení účastníků. "Je to korektní postoj," řekl ve čtvrtek Právu v reakci na slova ministryně mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. "Potvrzují se naše slova, že ministryně nedostává od svých spolupracovníků kvalitní informace pro své rozhodování," dodal.

Úhradová vyhláška zůstane

Jestliže ministryně uznala chybu v případě přístrojové komise, naopak necouvne ani o krok u úhradové vyhlášky, kterou vydala a podle níž zdravotní pojišťovny platí lékaře za odvedenou práci v prvním pololetí letošního roku.

Pojišťovny tvrdí, že v důsledku nové vyhlášky se zvýší deficit z pěti na dvanáct miliard korun, pojišťovny budou lékařům platit pozdě a zdravotní péče se může zhoršit.

Ministryně naopak tvrdí, že pojišťovny vyberou na pojistném letos víc peněz, aby mohly nemocnicím zvýšit platby o 3 % a zařízením následné péče o 13 %.

"Zkoumáme dopady vyhlášky. Pak je předložíme ministerstvu," říká Suttner. VZP také neodvolala svoji žádost o jednání s premiérem Grossem o situaci ve zdravotnictví. Kdy by ke schůzce mělo dojít, zatím není jasné.

Jahn spokojen není

Místopředsedy vlády pro ekonomiku Martin Jahn není příliš spokojen s novou verzí koncepce zdravotnictví, kterou Emmerová předložila vládě v pondělí a má 140 stran, ve zkrácené podobě pak 21.

"Stále ji hodnotím jako velmi obecnou," sdělil Právu ve čtvrtek. "Důležité je, aby byla aplikována krátkodobá stabilizující opatření. Toto budu prosazovat na zasedání vlády," dodal.

Kabinet by se měl koncepcí zabývat již příští týden. Jahn a ministr financí Bohuslav Sobotka budou chtít text doplnit o ekonomická opatření. Ministryně Emmerová by byla spokojena i s tím, kdyby vláda vzala její návrh na vědomí.

V koncepci, z níž jsou zdravotníci většinou zklamáni, není spoluúčast pacienta, kterou Jahn prosazuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám