Hlavní obsah

Ministři přijeli na Šluknovsko, prohlédli si předražené ubytovny

– Šluknov
Právo, ČTK, koc

Řešení problémů v takzvaných vyloučených lokalitách bylo stěžejním tématem pondělní návštěvy ministrů vnitra a pro národnostní menšiny Milana Chovance a Jiřího Dienstbiera společně s ministryní práce Michaelou Marksovou Tominovou (všichni ČSSD) na Šluknovsku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ministr Chovanec si v doprovodu poslance Jaroslava Foldyny prohlíží problémové sídliště ve Šluknově.

Článek

Starosta Varnsdorfu Martin Louka připomněl, že za nejpalčivější problém považuje otázku bydlení a vytváření ghett obývaných lidmi označovanými za nepřizpůsobivé.

Nový model sociálního bydlení chystá komise zástupců ministerstev, radnic, krajů i neziskových organizací. Základní parametry by měly být hotovy do konce roku.

Sociální bydlení v Česku neexistuje. Lidé v nouzi často končívají v předražených ubytovnách, jejichž majitelé spoléhají na to, že lidé v nich ubytování dostanou vysoké dávky na bydlení od státu. Celkem by v nich podle odhadů expertů mohlo žít kolem 100 tisíc lidí.

Ministři si ve Šluknově prohlédli problémové sídliště a holobyty v objektu soukromého vlastníka v Mlýnské ulici. Jeden z jeho obyvatel Dušan Ferenc pozval  návštěvu do prostor, které svépomocí opravuje. Ministr Chovanec byl zděšen, když ho nájemník informoval, že za holý byt, kde teče jen studená voda, platí měsíčně 8 tisíc korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ministr Diensbier si prohlédl holobyty v Mlýnské ulici ve Šluknově.

Ministr Chovanec plánuje posílit na Šluknovsku, které je podle něj jedno z nejhůře postižených oblastí sociální migrací, bezpečnostní složky. „Bude to několik stovek policistů, kteří posílí pořádkové jednotky v těchto oblastech,“ doplňuje.

Ministr také podporuje zavedení Centrálního registru přestupků, jak požadují starostové. „Měl tady být už dávno. Potřebujeme ho nejenom ve vztahu ke Šluknovsku a porušování veřejného pořádku, ale pomůže i ve vztahu k lidem, kteří jezdí zfetovaní za volantem nebo s fotbalovým násilím. Bohužel ale registr tady nebude dříve než 1. ledna 2016,“ poznamenal Chovanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám