Hlavní obsah

Ministr Toman se hlásí do ČSSD

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman se hlásí do ČSSD, v jejíchž barvách se dostal do vlády. Přihlášku podepsal v úterý. Původně slíbil, že tak učiní do víkendového sjezdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

„Dnes odevzdám přihlášku panu předsedovi. Spolupracujeme delší dobu ve vládě a myslím si, že ta spolupráce funguje,” uvedl ministr Toman v úterý na tiskové konferenci. Později dodal, že už přihlášku podepsal.

Do čela strany se zatím nedere. Na stranickém sjezdu, který se uskuteční v pátek a v sobotu a kde si bude ČSSD volit nové vedení, neplánuje na nejvyšší posty kandidovat.

„Nemám ambici dělat velkou politiku. Chci se věnovat práci na ministerstvu,” doplnil Toman s tím, že vstupem do ČSSD chce vyjádřit podporu straně.

Toman v minulosti pracoval jako náměstek sociálnědemokratických ministrů zemědělství a byl také prezidentem Potravinářské komory.

Už také jednou dělal ministra zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou prezident Miloš Zeman jmenoval proti vůli Sněmovny. K prezidentovi má blízko. V roce 2013 kandidoval v předčasných volbách za SPOZ, jako nestraník vedl kandidátku zemanovců v Ústeckém kraji.

Sjezd nejspíš bez velkých překvapení 

Na volebním sjezdu ČSSD si bude strana volit nové vedení, velká překvapení se nečekají. Do křesla předsedy kandiduje jen současný lídr Jan Hamáček a ani v případě místopředsedů nejspíš nepůjde o velký boj.

Na post prvního místopředsedy by měl usednout Roman Onderka, na křesla řadových místopředsedů kandidují ministři Jana Maláčová a Tomáš Petříček a také místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám