Hlavní obsah

Ministerstvo zvažuje školné už v roce 2010

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veřejné vysoké školy už nebudou zadarmo. Studenti budou platit odložené školné. To budou splácet poté, co školu absolvují a dosáhnou průměrného příjmu. Tento návrh obsahuje první verze Bílé knihy terciárního vzdělávání, kterou ministerstvo školství představilo tento týden v Senátu.

Článek

"Připravovaná Bílá kniha se má stát výchozím bodem pro razantní reformu českého vysokého školství a pro nový vysokoškolský zákon," řekla včera Právu poradkyně ministryně školství Simona Weidnerová s tím, že teď bude záležet hlavně na veřejné a odborné diskusi o reformě vysokých škol. Podle Waidnerové by se měl nový zákon objevit už v roce 2010.

Úředníci už připravují půjčky

"Školné bude zavedeno pro studenty, kteří v okamžiku, kdy zákon vstoupí v účinnost, nastoupí do prvních ročníků. Ti, kteří začali studovat nyní, by se mu ještě měli vyhnout," sdělila Weidnerová a dodala: "Nejprve musí fungovat systém půjček na vzdělání." Takzvané Půjčky na životní náklady při studiu ale podle Weidnerové ministerstvo školství již připravuje ve spolupráci s resortem financí.

"Půjčka je pro stát návratnou, a tudíž méně nákladnou finanční pomocí studentům než stipendium. Absolvent by ji splácel kontingenčním způsobem, to jest procentem z příjmu," je uvedeno v materiálu ministerstva školství, který má Právo k dispozici.

Obě ministerstva již připravují i takzvané Spoření na vzdělání. "Zavedení státem podporovaného spoření na studium nebude legislativně obtížné. Půjde o obdobný režim, jakým se dnes řídí stavební spoření," uvádí materiál.

Petr Matějů, ředitel analyticko-koncepčního odboru ministerstva školství, k tomu dodal: "Je nejvyšší čas zavést i efektivnější systém sociálních stipendií. S ohledem na to, že délka studia se prodlužuje, musíme co nejdříve prolomit také zákonem stanovenou hranici 26 let pro poskytování výhod studentům."

To znamená, že každý bude mít během svého života bez ohledu na věk právo projít všemi stupni vysokoškolského vzdělávání, aniž by musel platit zdravotní a sociální pojištění. Tato výhoda se podle ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) vztahuje pouze na jeden průchod příslušných stupněm vysokoškolského vzdělávání a na studenty, kteří nejsou v řádném pracovním poměru. Podle Weidnerové se pracuje i na těchto věcech.

Více peněz pro lepší školy

Ministerstvo školství počítá i s tím, že se změní systém financování vysokých škol. "Vynikající a dynamické školy prostě musí mít výrazně vyšší rozpočty než školy průměrné," nechal se slyšet Matějů.

Vytvořením Bílé knihy terciárního vzdělávání pověřila vláda v březnu 2007 ministerstvo školství v návaznosti na doporučení OECD obsažená ve Zprávě ke stavu terciárního vzdělávání v ČR. Cílem reformy je především otevřít vysoké školy většímu počtu studentů a přizpůsobit je poptávce regionů a firem.

Ministerstvo školství v pátek sdělilo, že Bílá kniha terciárního je zatím pouze pracovní materiál ve formě tezí, určený k diskuzi s klíčovými partnery ministerstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně školství nevyloučila školné

Ministryně školství Miroslava Kopicová řekla na středečním setkání s rektory a studenty českých vysokých škol v Praze, že se vláda v programovém prohlášení...

Strany mají první kompromis: školné nebude

Vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených v pátek vytýčili sedm programových okruhů a dohodli se i na časovém harmonogramu jednání. Vedení stran pak 11....

Výběr článků

Načítám