Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí prověří, zda může v Dolní Lutyni vzniknout gigafactory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Lutyně

Záměr vybudovat obří továrnu na výrobu baterií v těsné blízkosti dvou významných přírodních lokalit v Dolní Lutyni na Karvinsku bude posuzovat ministerstvo životního prostředí. Odborníci upozorňují, že zdejší území jsou cenná v rámci celé Evropy a žijí na nich přísně chránění živočichové včetně ptáků či obojživelníků. Projekt už narazil na silný odpor místních.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Rodinné domy jsou přímo u pole, kde má vzniknout gigafactory

Článek

Gigafactory na výrobu baterií do elektroaut, ve které má pracovat sedm tisíc lidí, plánují na Karvinsku stát a Moravskoslezský kraj. Jméno nadnárodního investora výstavby zatím drží v tajnosti. V obci s pěti tisíci obyvateli se proti záměru již podepisuje petice a chystá referendum.

Do hry nyní vstupuje i ministerstvo životního prostředí. „Nejdříve je nutné posoudit konkrétní návrh a jeho případné dopady na území, případně stanovit taková omezení, která by negativním vlivům zabránila,“ sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí. Uvedla, že ministerstvo bude dbát na to, aby byly dodrženy požadavky právních předpisů v oblasti ochrany životního prostředí.

„Aby tedy byla zajištěna i odpovídající ochrana lokalit soustavy Natura 2000 a v nich chráněných druhů. Ministerstvo nedopustí, aby bylo jednáno v rozporu s legislativou ČR či s mezinárodní ochranou druhů,“ upřesnila Krejčí s tím, že jde o standardní postup.

U Dolní Lutyně, kde má stát gigafactory, je území cenné v rámci celé Evropy, říká zoolog

Domácí

Chystají se biologické průzkumy

Podle Krejčí je nutné nejprve navrhovanou plochu pro budoucí průmyslovou zónu zanést do Zásad územního rozvoje Moravskoslezského kraje.

„Ministerstvo životního prostředí už na konci února vydalo stanovisko, podle kterého proběhne proces posouzení vlivů na životní prostředí, tzv. SEA. Jeho součástí bude také posouzení vlivu na přírodní lokality soustavy Natura 2000,“ připomněla Krejčí.

Foto: MÚ Bohumín

Mapa území, kde má vzniknout továrna. Z Věřňovic by se stal téměř ostrov

„Podle výsledků se pak stanoví opatření k jejich vyloučení či omezení. Bude také nutné provést biologické průzkumy, které se stanou součástí podkladů pro posouzení už konkrétního návrhu průmyslové zóny a výrobního závodu,“ popisovala mluvčí.

Pak proběhne i samotné posouzení vlivu na životní prostředí, tzv. proces EIA. „Obě stanoviska (SEA i EIA) zhodnotí dopady na všechny složky životního prostředí a akceptovatelnost průmyslové zóny v této lokalitě z hlediska ochrany životního prostředí i obyvatel okolních obcí,“ shrnula Krejčí.

Stát podepsal dohodu s ekology kvůli stavbě gigafactory na Karvinsku. Místní se kvůli tomu bouří

Ekonomika

Ochranu tamní přírody stvrdila Evropská komise

Odborníci přes životní prostředí upozorňují totiž na to, že v dolnolutyňské části Věřňovice se nachází dvě území přírodně cenná v rámci celé Evropy. Žijí zde přísně chránění živočichové – jde o různé druhy ptáků, obojživelníků a brouků.

Foto: Lukáš Choleva

Jedním z chráněných živočichů v Dolní Lutyni je i kuňka žlutobřichá

„Ochranu obou věřňovických evropsky významných lokalit navrhlo před lety skutečně široké konsorcium odborníků. Kvalitu návrhu stvrdila sama Evropská komise a poukázala tak na to, jak skutečně cenná tato území, nazvaná Heřmanský stav – Odra – Poolší a Niva Olše – Věřňovice, svými přírodními hodnotami jsou,“ upozornil například ostravský zoolog Lukáš Choleva, který tato území roky monitoruje.

Otevření transparentního účtu

Obyvatelé Dolní Lutyně nezahálí a ve svém boji proti gigafactory pokračují. V úterý spustili web s názvem Zachovejme Poolší, jenž reaguje na web Park Lutyně státní agentury Czechinvest, která projekt připravuje.

„Na webu Zachovejme Poolší bude v nejbližších dnech spuštěn i transparentní účet, kam mohou lidé přispívat, aby nás podpořili v nerovném boji. Peníze využijeme na právní analýzy a zastoupení, na přípravu otázek do plánovaného červnového referenda a také na realizaci informačních materiálů,“ uvedla za spolek Lenka Černochová.

Postavte si to v Praze! Obyvatelé Dolní Lutyně dali při debatě ostře najevo, že gigafactory nechtějí

Ekonomika

Na webu Zachovejme Poolší je také sepsáno pět důvodů, proč se lidé tolik bouří a vadí jim stavba továrny.

„Areál má mít 280 hektarů, což odpovídá rozloze 380 fotbalových hřišť! Stavba má za cíl zlikvidovat úrodnou zemědělskou půdu a 23 hektarů lesa! A pozor, její umístění si přeje stát uprostřed vesnice, zhruba 200 metrů od chráněné ptačí oblasti, navíc v záplavové zóně a s plánovanou přeložkou jediné silnice vedoucí do obce! Ptáme se také, co ochrana zdraví nás, kteří už nyní žijeme v emisemi nejvíce znečištěném místě České republiky?“ píše se zde.

Podle státu jde o strategickou investici

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) se však jedná o strategický projekt, který by regionu a České republice přinesl nejen významné okamžité investice, ale také rozvoj navazujících dodavatelských řetězců.

„A to ve velmi moderním odvětví s vysokou přidanou hodnotou. Přinesl by také rozvoj technického vzdělávání v moderním oboru budoucnosti. Opravdu tedy jde o velkou příležitost,“ tvrdí Síkela.

Stát nám vyhrožuje. Dolní Lutyně si stěžuje na tlak kvůli referendu proti gigafactory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám