Hlavní obsah

Ministerstvo zdravotnictví naštvala scéna v seriálu. Tohle je nelegální, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Momentálně nejsledovanější seriál tuzemských televizí, Ordinace v růžové zahradě, který každé úterý a čtvrtky přitahuje k obrazovce Novy až 2 milióny diváků, či spíše divaček, naštval ministerstvo zdravotnictví. Tomu se nezamlouvá, jakým způsobem se scénáristé vypořádali s tématem předepisování a distribuce léků samotnými lékaři.

Foto: archív TV Nova

Seriál je fikce, hájí scénu televize

Článek

Důvodem byla v lednu odvysílaná scéna, ve které pacientka žádá doktorku o levnější lék, a ta jí odpoví, že levnější lék neexistuje, ale že žádané léčivo objedná na sebe do ordinace a pacientka zaplatí, až bude mít peníze.

„Tohle se nesmí, to je nezákonné“, durdí se lidé z ministerstva, které odkazuje na přesné rozdělení rolí. Zároveň však přiznává, že někteří lékaři medikamenty pacientům i sami vydávají.

"Lékař je osobou, která není oprávněna jakýmkoliv způsobem vydávat léčivé přípravky, neboť to je forma činnosti, která náleží výlučně lékárně," zdůraznil resort a připomněl, že tito lékaři předepisují pacientům vesměs jen přípravky, které mají "skladem" a poškozují tak především je. Pacienti přicházejí o možnost výběru, který jim může předestřít lékárník nabídkou levnějšího, generického přípravku, osvětlil resort v tiskovém prohlášení, které scéně seriálu věnoval.

„Seriál je fikce, nemusí odpovídat skutečnosti,“ hájí se televize Nova prostřednictvím Marie Fianové z tiskového oddělení. Faktem je, že mnozí diváci berou cokoliv, co vidí na obrazovce, za nezvratnou pravdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám