Hlavní obsah

Ministerstvo zakázalo zveřejnit jména rychlostudentů na plzeňských právech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo školství nepovolilo zveřejnit jména studentů, kteří získali titul na právnické fakultně Západočeské univerzity v Plzni za dobu kratší, než je řádná pětiletá. Někteří lidé přitom školu zvládli "vystudovat" za několik měsíců. Resort má zároveň za to, že v rámci přezkumného řízení lze titul odebrat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová

Článek

Ministerstvo ale zveřejní seznam lidí, kteří na fakultě získali titul JUDr. od roku 2006. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně Miroslava Kopicová. Ministerstvo současně podá v kauze trestní oznámení.

Zveřejnění jmen rychlostudentů už dříve za sporné označila předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková, za nepravděpodobné to označil i Jiří Pospíšil, který je pověřený vedením fakulty. Dvořáková označila minulý týden poměry na fakultě za mafiánské. [celá zpráva]

Diplomy by mohlo být možné zpětně odebrat

Miroslav Šimůnek z ministerstva uvedl, že v rámci přezkumného řízení by bylo možné neoprávněně získané diplomy odebírat. Podle údajů resortu by se přezkum týkal zhruba 400 studentů.

Diplom je podle právních zástupců ministerstva vydaným osvědčením a lze jej na základě přezkumného řízení zrušit i zpětně. U rychlostudentů bude ministerstvo chtít především doložit, splnění studijních povinností.

Západočeská univerzita svolala na středu tiskovou konferenci, její představitelé včetně rektora Josefa Průši na ní ale nic zásadního nesdělili. Rektor slíbil, že univerzita bude na vyšetřování aféry spolupracovat a bude také šetřit studium těch, kteří fakultu zvládli za nestandardně krátkou dobu. Vyzval také ty, kteří podezřelé studium organizovali, aby z fakulty odešli, sám nemá pravomoc je odvolat.

Na právnické fakultě studovali někteří politici, policisté i podnikatelé. Mnozí z nich to zvládli za dva tři roky, někteří dokonce za několik měsíců. Jeden ze stíhaných v kauze soudce Jiřího Berky, dokonce vystudoval za dva měsíce během letních prázdnin. Rychlostudentů mělo být asi 400. [celá zpráva]

Z funkce už dříve odstoupil děkan fakulty Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám