Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko daruje ukrajinské Službě státní ochrany pět nevyužívaných aut, z nichž jedno bude mít pancéřovou ochranu. Po jednání vlády to řekl šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který to ministerským kolegům navrhl.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ministerstvo zahraničí

Článek

„Vláda schválila na můj návrh darování pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny,“ oznámil Lipavský.

Česko podle něj reaguje na žádost Ukrajinců, kteří potřebují osobní vozy, jež by sloužily i pro převozy na frontě. Některé využije i jednotka Národní gardy Ukrajiny, která se stará o ochranu diplomatických misí.

„Naše ministerstvo navrhlo darovat jim vozidlo s balistickou ochranou a další čtyři s běžným vybavením. Pancéřové vozidlo česká diplomacie získala od jiného zastupitelského úřadu. Historicky jsme je využívali pro naši ochranu v Kyjevě, nicméně v tuto chvíli se stalo nadbytečným, protože zastupitelský úřad používá jiné vozidlo,“ vysvětlil.

Další vozy pochází ze státního zámku Štiřín, jehož prodej v současnosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových připravuje. Areál loni na úřad převedlo ministerstvo zahraničí, které ho nevyužívá.

„Nijak to neohrozí bezpečnost našeho zastupitelského úřadu v Kyjevě,“ doplnil Lipavský. Zdůraznil, že jde o nevyužívaná auta, která nebudou nikomu chybět.

Fiala v USA: Česká iniciativa zajistila již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám