Hlavní obsah

Ministerstvo chce omezit babišovskou praxi skupování médií

Novinky, Barbora Zpěváčková, Václav Lang
Praha

Ministerstvo kultury chce zabránit situacím, kdy by jednotlivec kumuloval přílišnou mediální moc. Zvažuje novelu zákona, která by zakázala takzvané křížení vlastnictví médií. To znamená, že by nebylo možné vlastnit najednou rádio, televizní stanici či noviny. Do budoucna by se změnou mohl mít problém vicepremiér Andrej Babiš, který vlastní mediální dům Mafra a Rádio Impuls.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Náměstkyně ministerstva kultury Kateřina Kalistová (ČSSD) na úterní debatě o koncentraci vlastnictví médií v Senátu připustila, že do návrhu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, který chce v srpnu předložit vládě, přidá i zákaz křížení médií.

„Nevylučuji to,” řekla novinářům s tím, že to ještě zkonzultuje s koaličními stranami.

Pokud by takový návrh prošel, jednotlivci by nemohli vlastnit více médií z různých odvětví. To by mohlo omezit právě šéfa hnutí ANO Babiše, o kterém se spekulovalo, že se chystá koupit jednu z velkých celoplošných televizí.

Novela neřeší současnou situaci

Kalistová nicméně podotkla, že případná úprava zákona nebude řešit současnou situaci. „Bude se vztahovat pouze do budoucna,“ upozornila náměstkyně.

Ministr financí Andrej Babiš je vlastníkem mediálního domu Mafra, pod který patří deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, server idnes.cz i hudební televize Óčko. Šéfu hnutí ANO, respektive jeho firmě Agrofert, patří také Rádio Impuls.

Jirák: Syndrom Babiš

K regulaci křížení vlastnictví médií se přiklonil i poslanec Daniel Korte (TOP 09). „V zákoně by to mělo být. Měl by se zpřísnit také zákon o střetu zájmů,“ uvedl poslanec.

Problém týkající se střetu zájmů zdůraznila na konferenci i bývalá poslankyně a advokátka Hana Marvanová. „Po revoluci bylo nemyslitelné, kdyby chtěl člen vlády koupit média nebo je vlastnit. Každý si musí vybrat, jestli chce mít média, nebo být v politice,“ sdělila. Dodala, že média fungují jako jakýsi pomyslný čtvrtý pilíř moci a ten musí být od legislativy, exekutivy i jurisdikce oddělený.

Zda se vůbec dá kartelování politické a mediální moci nějak vyřešit, je podle mediálního experta Jana Jiráka otázkou. „Ve vzduchu visí syndrom Babiš. Nejsem jeho zastánce, ale bude ve velmi výhodné pozici,“ komentoval současnou situaci Jirák.

Reklama

Výběr článků

Načítám