Hlavní obsah

Minireferenda VV se zúčastnil jen zlomek jejich stoupenců

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První výsledky anket, v nichž se sympatizanti Věcí veřejných (VV) vyjadřují ke stavu povolebních vyjednávání, zveřejnila strana v pondělí na svém webu. Přestože se VV mohou radovat z toho, že jim vyjednané kompromisy véčkaři schvalují, účast byla mizivá. Z více než 20 tisíců véčkařů se k tématům vyjádřila necelá tisícovka, tedy méně než pět procent.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda strany Věci veřejné Radek John

Článek

Poslanec VV Viktor Paggio si malý počet hlasujících vysvětluje načasováním. „Anketu jsme spustili až v pátek večer, hlasovalo se do neděle, tedy pouhé dva dny a přes víkend. Bohužel to vzhledem k dynamice vyjednávání nešlo jinak, zástupci vyjednávacího týmu chtěli výsledky už v pondělí,“ sdělil Právu.

Poměrem 68,74 % ku 31,26 % (celkem hlasovalo 867 lidí) tak véčkaři schválili přesun peněz z ministerstva obrany do školství, 84,39 % ku 15,61% podpořilo prosazení přímé volby prezidenta a starostů v obcích nad 1500 obyvatel (celkem hlasovalo 865 lidí) a 97 % ku třem procentům se postavilo za vyjednaný protikorupční program (názor vyjádřilo 866 véčkařů).

VV ovšem pokládaly otázky šalamounsky. Například v bodě, který se týká přesunu peněz z armády do rozpočtu školství, kde původně požadovaly seškrtat peníze na obranu o deset miliard. „Souhlasíte s tím, aby předseda Radek John případnou koaliční dohodu podmínil převodem peněz z Ministerstva obrany do Ministerstva školství?“ zní dotaz. Na výši peněz se však VV již neptají.

Závazek pro poslance

Kromě tří anketních otázek, které nejsou pro stranu zavazující, zveřejnila strana i výsledek dvou referend, podle nichž se naopak musí strana zachovat. Z toho důvodu tedy poslanci budou muset hlasovat proti adopcí dětí homosexuálními páry (proti se totiž vyjádřilo 56,07 % ku 43,93 % pro), pokud se taková novela bude na půdě Sněmovny projednávat.

Velmi těsným výsledkem skončila otázka, zda by v restauracích měl platit úplný zákaz kouření - pro hlasovalo 50,10%, proti 49,90%.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám