Hlavní obsah

Minimální mzda se zvýší jen na 7185 Kč

Právo, hčk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Minimální mzda se v příštím roce nezvýší o 652 koruny, jak navrhoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ale jen o 485 korun. Rozhodla o tom ve středu vláda. Od ledna tedy vzroste ze současných 6700 Kč hrubého měsíčně na 7185 korun. Právo o tom informoval ministr Škromach.

Foto: archiv GFM
Článek

Ten původně navrhoval, aby v příštím roce minimální mzda vzrostla na 7352  korun. Návrh ale vyvolal vlnu odporu. Jednoznačně proti byli zaměstnavatelé, kterým se zdál příliš velkorysý a akceptovali by zvýšení na sedm tisíc. Také odbory se postavily proti Škromachově návrhu. Těm se zase zdál příliš nízký - požadovaly 7500 korun.

Proti návrhu byli i jednotliví ministři vlády. Například ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) ji navrhl zvýšit jen o 200 Kč na 6900 korun, ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) považoval za přijatelné zvýšení na sedm tisíc a ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) byl názoru, že současná úroveň mzdy je dostatečná a pro její zvýšení není důvod. Rozhodnutí je kompromisem mezi všemi názory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám