Hlavní obsah

Mimořádně pokorný a přátelský člověk. Na Josefa Somra vzpomínají lidé z herecké branže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na divadelního a filmového herce Josefa Somra, který zemřel v neděli ve věku 88 let, lidé z herecké branže vzpomínají s úctou a respektem. Bývalý ředitel Divadla Viola Robert Tamchyna připomněl, že Somrovo herectví obsáhlo malé jeviště Činoherního klubu i velké Národní divadlo. Svoji divadelní kariéru Somr ukončil právě na jevišti pražské Violy.

Zemřel herec Josef SomrVideo: KVIFF TV

 
Článek

Tamchyna na rozhovory s ním vzpomíná jako na „velké lekce o životě a o divadle v několika minutách“. Ocenil jeho jedinečný pohled, gesta, skvělou dikci, soustředění i umění naslouchat režisérovi a partnerům.

„Nezapomenu na chvíli, když se loučil. Seděli jsme sami v kavárně, on se usmíval a neustále se omlouval: Nezlobte se, ale mám toho zdravotně hodně za sebou a možná ještě více před sebou. Nechci, aby diváci museli odcházet domů, protože mi není nejlíp. Umění odejít. Věděl jsem že ho nepřemluvím, oba jsme ale věděli, že ve Viole zůstane. A zůstal navždycky,“ řekl Tamchyna.

Ve Viole se Somr setkal s mnoha mladými herci. Například v představení Jako zázrakem/Jak dělat podobiznu ptáka, které mělo premiéru v únoru 2010, si zahrál s Davidem Novotným a Barborou Polákovou. „Měli jsme dobrý vztah, poděkoval jsem mu na Twitteru a zbytek si nechám pro sebe,“ uvedl v neděli Novotný. Se Somrem si Novotný v roce 2007 zahrál také ve filmu O rodičích a dětech.

„U mě špatný… Poslední zásadní roli měl v nedoceněném filmu O rodičích a dětech Vladimíra Michálka podle knihy Emila Hakla. Jestli jste neviděli a máte rádi Somrovo herectví, dejte si to! Sbohem, pane Somr,“ reagoval na zprávu o Somrově úmrtí režisér Jan Hřebejk.

„Josef Somr byl vynikající osobitý tvůrce, který vytvářel podobu moderního českého divadla a filmu,“ řekl generální ředitel Národního divadla Jan Burian. „Byl mimořádně pokorný a přátelský člověk, skvělý kolega. Byl citlivý, nebál se studu, měl přirozenou schopnost vidět postavy groteskně i s překvapivým smutkem,“ dodal.

Filmoví a televizní diváci si Somra pamatují také díky scéně ve filmu Ostře sledované vlaky, kde jako výpravčí Hubička tiskne na zadní stranu stehen a nakonec i na zadek jedno razítko za druhým herečce Jitce Zelenohorské. Hlavní roli v tomto oscarovém snímku ztvárnil Václav Neckář.

„Samozřejmě jsme se při natáčení v Loděnicích dobře seznámili, několikrát jsem se byl na něj podívat při jeho nočním natáčení. Poté jsem sledoval jeho hereckou dráhu v televizi, byl to skvělý herec a bezvadný člověk. Budu na něho vzpomínat jako na jednoho z velkých českých herců,“ uvedl Neckář.

Populární zpěvák a herec Neckář se podle svých slov natáčení scény s razítkováním nezúčastnil. „Tam nikdo nesměl, jenom režisér Jiří Menzel, takže si myslím, že to razítko nedělal pan Somr, ale režisér,“ podotkl v nadsázce Neckář.

Na Somrovo úmrtí reagovalo i ministerstvo kultury. „Smutná zpráva… Zemřel filmový, divadelní, televizní a rozhlasový herec, několikanásobný držitel Ceny Thálie Josef Somr. Herec mnoha proměn, mistr, legenda. Čest jeho památce,“ uvedlo na Twitteru.

Zemřel herec Josef Somr

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám