Hlavní obsah

Milostivé léto tentokrát nepomůže téměř nikomu, varují neziskovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tentokrát to bude propadák. Tak hodnotí další milostivé léto, v tomto případě zaměřené na dluhy u zdravotních pojišťoven, neziskové organizace. Ačkoliv by oddlužení mělo být jednodušší, skoro nikdo z dlužníků podle nich nesplní podmínky. Ministerstvo zdravotnictví se hájí tím, že rozsáhlejší řešení by poškodilo zdravotnický systém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslanecký návrh podpořený ministerstvem ve čtvrtek schválili poslanci. Dlužníkům, po nichž pojišťovny vymáhají dluh v daňové exekuci, se má prominout penále a související náklady, pokud se zapojí do akce mezi červencem a listopadem a uhradí základní dluh.

Podle organizace Člověk v tísni ale schválená podoba pomůže jen naprostému minimu dlužníků.

„Podmínkou využití je, že jsou jak dluh, tak penále vymáhány v daňové exekuci. Většina těchto dluhů je totiž u Všeobecné zdravotní pojišťovny, a ta má ve zvyku vymáhat dluh a penále zvlášť, většinou každé jinou cestou,“ upozornil Daniel Hůle, který se v organizaci zabývá protidluhovým poradenstvím.

Navrhovatelé museli ustoupit

Dlužníci se tak podle něj budou ocitat v situaci, kdy zjistí, že v exekuci základní dluh není, jenom penále.

„V této verzi je to zcela zbytečné, protože to možná nepomůže ani jednomu dlužníkovi,“ přidal se s kritikou zákona na sociální síti X Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Hůle dodal, že původní poslanecký návrh byl lepší, ale nakonec prošla ochuzená verze, kterou prosadilo ministerstvo zdravotnictví.

Autoři iniciativy, poslanec opozičního ANO Patrik Nacher a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), si jsou omezení vědomi. Jsou ale rádi alespoň za kompromisní řešení.

„Mohl jsem oprášit původní pozměňovací návrh, ale koalice by mě kritizovala, že si na tom chci udělat jméno. Anebo jsem mohl dodržet dohodu a pokusit se, aby prošlo aspoň něco,“ řekl Nacher.

V případě možnosti odpuštění jakéhokoliv evidovaného penále by nebylo možné financovat preventivní aktivity
Ondřej Jakob, ministerstvo zdravotnictví

Chybělo by na prevenci, hájí se resort

Širší milost podle něj odmítal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), což Výborný potvrdil. „Dlouho jsme vedli s ministrem Válkem debatu o tom, že zdravotní pojišťovny naplňují takzvaný Fond prevence zdravotních pojišťoven; tento fond je financován právě příjmem z penále. Proto je to takto omezeno,“ shrnul Válkovy argumenty.

Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba by se jinak ocitlo v ohrožení financování ve zdravotnictví.

„V případě možnosti odpuštění jakéhokoliv evidovaného penále by v zásadě nebylo možné financovat preventivní aktivity. Celkový dopad by v krajním případě mohl činit až jeden a půl miliardy pro celý systém veřejného zdravotního pojištění,“ sdělil Novinkám Jakob.

Podle něj nelze připustit tak zásadní dopad do fondů prevence. „Prakticky by to zmrazilo možnost poskytování jakýchkoliv příspěvků na prevenci. Tím spíše, že by to bylo pouze za účelem zvýhodnění osob, které vědomě neplatily pojistné na zdravotní pojištění,“ poznamenal.

Návrh ještě bude projednávat Senát a musí ho podepsat prezident.

Už dříve proběhla tři milostná léta. První dvě z let 2021 a 2022 se týkala dluhů u úřadů vymáhaných exekutory. To loňské se vztahovalo na daňové exekuce u sociální a finanční správy i celníků.

Poslanci schválili další část milostivého léta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám