Hlavní obsah

Milost pro Baláka je na jedné stránce a bez zdůvodnění. Datum je dopsáno ručně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák, odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky, požádal prezidenta Miloše Zemana o milost jen ústně. Uvedl to v sobotu server iRozhlas na základě vyjádření Hradu. Samotná milost, kterou server od Hradu získal po žádosti na základě tzv. informačního zákona, má jen jednu stránku a neobsahuje žádné zdůvodnění. Datum na milosti je dopsáno ručně.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře. Také měl zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti.

Milost od prezidenta dostal dva dny poté. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta České republiky. Server původně Hrad žádal o poskytnutí milosti i Balákovy žádosti o omilostnění.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

„Omilostněný nepožádal prezidenta republiky o udělení milosti písemně, ale ústně, a z tohoto důvodu Kancelář prezidenta republiky požadovanou informaci na žádném nosiči nemá,“ oznámil následně serveru Hrad.

Milost, kterou server na svých stránkách zveřejnil, pak obsahuje jen rozhodnutí Zemana o prominutí Balákova trestu s ručně dopsaným datem. V jednostránkovém dokumentu není zapsán žádný důvod, proč byl Balák omilostněn.

Prezident Zeman své důvody pro omilostnění Baláka uvedl například v rozhovoru pro deník Mladá fronta DNES ze 7. dubna. Zeman prohlásil, že se Balák neobohatil ani nevznikla žádná „národohospodářská škoda“.

Zemanova milost může ohrozit důvěru lidí v právní stát, připustil Blažek

Domácí

Trestní řízení ale bylo zahájeno ještě před začátkem zakázky, kterou Balák podle soudu ovlivnil, a proto vítězná firma Energie – stavební a báňská (ESB) kvůli zásahu policie nemohla získat devět milionů korun, které měla podle tendru na pracích vydělat.

Zeman také v rozhovoru zdůvodňoval omilostnění Baláka tím, že podle prezidenta jde o bezúhonného člověka. Balák ale nyní čelí obžalobě v další kauze, týkající se těžby kamene v Lánské oboře.

Podle obžaloby šéf Lesní správy Lány porušil povinnosti při správě cizího majetku. Skutek podle policie spočíval ve vytěžení většího množství kamene, než bylo zapsáno v oficiální dokumentaci. Balák vinu popírá. Hlavní líčení bude pokračovat 21. dubna.

NKÚ by mohl rozšířit kontrolu Hradu i na Lesní správu Lány

Domácí

Podle serveru Seznam Zprávy také Balák například v minulosti stál v čele jihočeské společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou, která zbankrotovala. Její věřitelé se podle serveru dodnes domáhají svých práv.

Česká televize v minulosti uvedla, že pod Balákovým vedením zkrachovala také další soukromá firma České lesy. Balákova rodina podle televize výhodně získala nemovitosti z majetku zkrachovalých firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám