Hlavní obsah

Milost milostem

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident republiky Václav Klaus se asi notně ošíval, když podepisoval nejnovější balíček milostí. Čím dál zřejmější totiž je, že jeho druhdy proklamovaná vůle přistupovat k této zvláštní povinnosti docela jinak, než jak k ní přistupoval jeho předchůdce, naráží na odpor v samé podstatě věci.

Foto: Magistrát města Plzně

Problematice lidí bez domova se město Plzeň věnuje systematicky a dlouhodobě.

Článek

Nejde o to a nemá smysl počítat, jaké procento žádostí ten či onen prezident vyslyšel, stejně jako nemá smysl připomínat, kolik bylo za Havla těch sporných nebo zdánlivě sporných. Stejně tak není podstatné, že Klaus je a nejspíš zůstane co do milosti šetrnější. Důležité je, že i on našel odvahu zvrátit rozhodnutí soudu a jen na vlastní odpovědnost rozhodnout jinak, a to nejen v případech banálních. Ono totiž asi není nic snadnějšího než vést řeči o tom, že si vrah otce tyrana nezaslouží trest, avšak popřít pravoplatný rozsudek a udělit milost pouhým vlastnoručním podpisem, to musí být nesmírně těžké.

Kdybychom navršili na jednu hromadu všechen papír, který byl v nedávných letech potištěn jalovými úvahami o prezidentské milosti coby přežitku feudální svévole, byla by to spíš hora než hromada. Ostatně nějaká ta větička z pera nebo jen z úst současného prezidenta by se v ní také našla. Bývalo totiž těch milostí opravdu nemálo a některé z nich udivující a překvapivé. Skoro bych se však vsadil, že se i takové dočkáme, bude-li Václav Klaus se svým podpisem zacházet se stále stejnou odpovědností.

Příští případ otcovraha, jednajícího v zoufalství a ve snaze ochránit týranou matku a sourozence, totiž vůbec nemusí být z rodu těch, kdy celá obec ví. Tisíce lidských tragédií se přece odehrávají za zavřenými dveřmi a ani nejbližší soused nemusí nic vědět. To však na podstatě věci nic nemění, stejně jako na faktu, že není co závidět. Prezidentova feudální výsada je ve skutečnosti jen nesmírně odpovědnou, často možná až riskantní povinností.

Nemohu se však zbavit pocitu, že to přece víme, že to tušili dokonce i ti, kteří onen přežitek středověku nejvehementněji kritizovali, když to bylo zrovna v módě, když ona hora jalových úvah o zbytečnosti milostí právě vznikala, když byl institut prezidentské milosti v politické nemilosti. V politice totiž často platí, že právě aktuální pravda je to, o čem se mluví hodně a nahlas. Pak stačí malá změna povětří a všechno je opět jasné, jenže jinak.

PRÁVO 24. března 2004

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám